БългарияНа ФокусПоследни новини

Тошко Йорданов показа документи – Асен Василев лъже, че няма да продава държавна земя

Председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов показа документи, които доказват намеренията на правителството да продава държавна земя за да попълни бюджета.

Обвиненията бяха разпространени след публикация на Епицентър, след което президентът Румен Радев каза, че може да наложи вето на бюджета ако бъдат реализирани. Асен Василев впоследствие заяви, че няма никакви намерения да се продават земи в бюджет 2024, но Тошко Йорданов изяснява, че има документи как това е заложено в бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2025 година.

„Ще ви цитирам част от тях: „По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025-та година. Ако си спомняте, Асен  услужливо говори само за 2024 година.. Допълнителен доход от продажба на земи през 2025 година – обръщам внимание на следното: прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, за което Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока, чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената Рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година в размер на колко – 340 милиона лева, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд. Това е официалният документ“, обясни Тошко Йорданов.

Онези милиони, за които той твърдеше, че никога не са предвиждани да влязат в бюджета. За тази стойност, при допускане на продажбата чрез търг на земи от Държавния поземлен фонд, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 хиляди декара, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд, отбеляза Йорданов и добави, че това означава продажба на цена от 485 лв. на декар, при цена на свободния пазар от 2800 лева. Това, ако не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от NBA, заяви депутатът. 

Тошко Йорданов посочи, че в края на октомври посолството на САЩ в България посреща най-голямата търговска и инвестиционна делегация, в която имало огромен брой американски фирми в сектора на земеделието. Той посочи, че в Украйна, по същата схема, три американски фирми притежават 30 процента от обработваемата земеделска земя. Асен Василев е излъгал всички – вас, нас, и това го има в официален документ, каза депутатът. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Лорер от ПП-ДБ: Пеевски се промени за добро, вече е говорител на европейските ценности

Подобни статии

Back to top button