„Това е въздушно пиратство“: Външният министър с реакция за принудителното кацане на самолет в Минск

„Това е въздушно пиратство“: Външният министър с реакция за принудителното кацане на самолет в Минск

Като „въздушно пиратство“ определи служебният външен министър Светлан Своев принуждаването на пътническия самолет на Ryanair от Гърция до Литва да кацне в Минск след мним сигнал за бомба на борда му. 

 

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, за което аз не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне”, посочи той.

 

Стоев отново потвърди, че на борда на машината не е имало български гражданин, както бе съобщено по-рано. 

 

Освен принудителното кацане на самолета, според Стоев, се повдига и въпросът за личните данни на пътниците.

 

„Как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях и съответно, ако това се превърне в практика, ние сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт”, допълни министърът.

 

На пресконференция днес Стоев представи екипа и приоритетите на кабинета си.

 

Веруюто на този кабинет е приемственост и предвидимост във външната политика, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

 

Той коментира и темата с политиката на страната ни спрямо Северна Македония и увери, че промяна в нея не може да се очаква. 

 

„Ние се опитваме да го казваме много ясно не само на македонската страна, но и на нашите партньори, че нашата политика е последователна. Ние предлагаме задълбочаване и рестартиране на диалога, рестартиране с перспектива по двустранна линия с РС Македония. Втората писта, по която се работи е връщане на темата в рамките на нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси между държавите-членки на Европейския съюз и където да се дадат гаранциите на България, че това, което е договорено по двустранна линия ще бъде изпълнявано и за в бъдеще. Този мониторинг от страна на ЕС е гаранцията, че това, че двустранните договори, които са подписани и предстои да бъдат подписани ще бъдат изпълнявани. Това е тактиката, стратегията. Ние очакваме конструктивния диалог от страна на РСМ“, каза Стоев. 

 

Той подчерта, че по въпросът за РСМ няма разногласие между българските институции.

 

„Независимо от това, коя е институцията България има национални интереси, които се защитават от всички, които имат това участие в международните форуми. Не може да се търси разлика между позицията на българския президент, на външния министър и на правителството, имайки предвид, че имаме рамка, в която се движим, имаме декларация на Народното събрание, която е подкрепена от всички политически сили, представени в 44 парламент“, подчерта служебният външен министър.

 

„Целта е постигане на устойчиви и необратими резултати в отношенията между България и Северна Македония”, категоричен бе Стоев.

 

Той припомни, че предстои пътуване на двамата президенти до Рим, където ще имат разговори. Стоев увери още, че Западните Балкани остават във фокуса на разговорите по Берлинския процес на 8 юни.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК