BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

„Този пиян ли е?“ питат от ЕС за идеята на Украйна да съди Полша и Унгария за зърното

„Този човек пиян ли е бил?“ е питал топ дипломат от Европейския съюз Политико, които писаха вчера, че Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия за забраната им да внасят украинско зърно. Те удължиха забраната, въпреки предварителната договорка с Европейската комисия да има забрана само до 15-ти септември. В отговор на действията, търговския представител на Украйна Тарас Качка заяви, че страната му ще съди Полша, Унгария и Словакия пред Световната търговска организация заради действията им.

Качка смята, че неподчинението на трите държави е сериозен проблем за Европейския съюз, тъй-като се очаква Комисията да може да бъде обединеният глас на Европа, а това показва, че държавите могат да взимат каквито си искат решения.

Той не се засегна от въпросът дали е пиян и отговори, че явно просто от Европа не са готови да чуят подобен честен език от страна на Киев.

Критика дойде и от Германия, в лицето на земеделския министър Чем Йоздемир, който обвини трите държави във „временна солидарност“. 

„Когато ти е удобно си солидарен, когато не ти е удобно – не си“, описа той действията им.

Друг дипломат от ЕС е заявил пред Политико, че това отдавна не е икономически въпрос за Полша, а политически, тъй-като партиите се опитват да спечелят гласове за предстоящите избори през октомври.

Според него се вижда и нво назряващ конфликт – повече и повече Европейски държави изразяват притеснения за икономиката си и се чудят колко още може Европейския съюз да подкрепя Украйна. Като потенциална държава-членка на ЕС, Украйна също така заплашва пазарите в Източна Европа със своята земеделска мощ, която е в пряка конкуренция особено с Полша.

Дискусиите за членството на Украйна се очаква да продължат през целия ден днес, докато се срещат министрите по европейски въпроси от 27-те държави-членки на ЕС.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия, отказват да вдигнат забраната за украинско зърно

Подобни статии

Back to top button