Любопитно

Традиционните великденски курабийки, които всички обичат

На Великден традиционно се хапват козунак и яйца. Никой обаче няма да откаже още едно сладко изкушение – специалните великденски курабийки.

 

Необходими продукти:

яйца – 2 бр. кисело

мляко – 1 ч.ч.

сода бикарбонат – 1 ч.л.

олио – 1 ч.ч.

брашно – колкото поеме

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа си разбиваме яйцата със захарта. Предварително в една чаша си изсипваме кисело мляко и в него гасим содата. Тази смес добавяме към яйцата и накрая прибавяме и олиото. Можем да ползваме и мас пожелание, разбъркваме добре и започваме да добавяме брашното като непрекъснато бъркаме.

 

Бъркането става отначало в съда, но когато сместа се сгъсти, започваме да месим тестото за великденските курабийки на плота с ръка. В случая съм писала колкото поеме, защото много зависи от големината на яйцата и брашното е различно.

 

Добавяме брашно, докато се получи средно тесто – не много меко, не много твърдо. Когато месим на плота, не трябва да залепва нито по ръцете, нито по плота. Тестото когато е готово, оставяме да почива за около час, след което на ръка оформяме нашите курабийки.

 

Всяко едно от топчетата овалваме със захар. Нареждаме великденските курабии със захар в тава и печем на 190 градуса до леко позлатяване.

 

Страхотен КЪСМЕТ ще зарадва всяка от зодиите на Великден

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button