BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Тръмп: Не трябва да защитаваме съюзници на НАТО ако не плащат нужните пари за отбрана, нека Русия ги напада

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп счита, че държавата му не трябва да защитава членове на НАТО, които не плащат достатъчно за собствената си отбрана. 

Според устава на НАТО, всяка държава-членка трябва да плаща поне 2% от БВП-то си за отбрана на годишна база. Само 11 държави от 31 в алианса постигат тази цел, а Полша харчи най-много – 4,2% от БВП.

„Един от президентите на голяма държава стана и каза: „Е, господине, ако ние не плащаме и ни атакува Русия, ще ни защитите ли?“, каза Тръмп по време на среща в предизборната си кампания.

„Аз отговорих: „Ти не плати, не плащаш“, той каза „Да, нека предположим, че това е станало“. Не, няма да те защитя. Дори напротив, ще ги поощря да правят каквото си искат“, завърши бившия президент.

Тръмп все още е водещата номинация на Републиканската партия и срещу него остана само Ники Хейли, която дълги години бе представител на САЩ в ООН. Той е фаворит за президентските избори през 2024 година, макар все още да се бори с редица съдебни дела, които могат да го изключат от надпреварата.

Генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг веднага разкритикува думите на Тръмп и каза, че всеки намек за отказ от взаимна защита поставя под риск американски и европейски войници. Според Белия дом, поощряването на атака от страна на Русия застрашава Америка и глобалната сигурност. 

Столтенберг също така смята, че конфликтът между Русия и Украйна може да продължи дълги години и НАТО трябва да е готов за агресията на Русия, ако спечели.

„Ако Путин спечели в Украйна няма никаква гаранция, че руската агресия няма да се разпространи в други държави. Трябва да се подготвим за конфронтация, която може да трае десетилетия“, каза той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Белият дом: Коментарите на Тръмп за Русия и НАТО са „ужасяващи и ненормални“

Подобни статии

Back to top button