Последни новиниСвят

Тръмп получи парите за стената с Мексико

В Съединените щати Върховният съд позволи на Доналд Тръмп да използва два и половина милиарда долара от Министерството на отбраната за изграждането на стената по границата с Мексико.

С 5 на 4 гласа върховните съдии вдигнаха забраната върху използването на такива фондове, наложена от федерален съдия в Калифорния.

Администрацията на Доналд Тръмп може да започне работа по замяна на съществуващи гранични бариери в щатите Аризона, Калифорния и Ню Мексико с по-стабилни огради.

През февруари Тръмп обяви национално извънредно положение по южната граница в опит да финансира стената без одобрението на Конгреса.

Построяването на стената беше едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Демократическата партия е категорично против строежа по южната граница. Съоръжението ще бъде построено по границата на щатите Калифорния, Аризона и Ню Мексико.

В Twitter Тръмп написа:

„Уау! Голяма победа относно стената. Върховният съд обърна съдебно разпореждане на по-нисшата инстанция и позволи строежа на стената по южната граница да продължи. Голяма победа за граничния контрол и правото!”

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси критикува решението на съда. Тя заяви, че така се позволява на Тръмп да открадне от военния бюджет, за да построи излишна и неефективна стена – решение което не успя да премине през Конгреса.

„Нашите бащи създадоха демокрация, управлявана от хората – не монархия”, допълни Пелоси.


 

По-рано тази година президентът поиска 6.7 млрд. долара за построяването на стената. Тогава той заяви, че е въпрос на национална сигурност. Реалната сума за построяването на цялата стена по 3200 км. граница на САЩ с Мексико минава 23 млрд. долара.

Румъния спря руски танкове и БТР-и, пътуващи за Сърбия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button