Тръмп прекрати преговорите с талибаните

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени насрочени за днес разговори с талибаните и афганистанския президент Ашраф Гани, съобщава БТА.

В публикация в Twitter Тръмп съобщи, че за днес в резиденцията Кемп Дейвид са били планирани тайни срещи поотделно с важни командири на талибаните и Гани, но те няма да се състоят, а мирните преговори с талибаните се преустановяват.


Причината е нападение на талибаните в четвъртък в Кабул, при което загинаха 12 души, включително американски военнослужещ.


 

„За съжаление, за да си създадат някакви измамни лостове за въздействие, те признаха за нападение в Кабул, при което загина един от нашите прекрасни войници, както и още 11 души“, заяви президентът на САЩ.

„Незабавно отмених срещата и се отказах от мирните преговори между страните, в които САЩ взеха участие“, добави Тръмп. „Що за хора ще убият толкова много с цел, както изглежда, да засилят преговорните си позиции?“, попита той риторично.

В четвъртък при атентат с кола бомба срещу охранителен пост в района на щабквартирата в Кабул на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ загинаха 12 души, включително двама военнослужещи от алианса – един американски и един румънски.

Нападението беше извършено в момент, в който САЩ и талибаните се надяваха да са близо до финализирането на мирно споразумение.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК