BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Тръмп води в 6 от 7-те ключови щати за изборите през 2024 година

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп води в 6 от ключовите 7 щата за президентските избори през 2024 година. Тръмп има преднина от 1 до 6% в т.нар. „Swing states“, които представляват щати, където няма ясно изразено републиканско или демократично мнозинство и всеки от кандидатите има шанс да спечели изборите. 

Преднината му пред настоящият президент Джо Байдън е с 6% в щата Северна Каролина, но с едва 1% в Джорджия. В щата Уисконсин, който е единственият, в който Тръмп няма преднина, двамата са с равен процент подкрепа сред запитаните.

Статистиката е от проучване на „Уолстрийт джърнал“ и представлява сериозна заявка за евентуалното завръщане на Тръмп начело на САЩ.  

Според проучването Тръмп има и значително по-голямо одобрение за работата, която е свършил начело на държавата – 51% от запитаните одобряват неговите действия, сравнено с 38% за Байдън. 

Тръмп вече на практика си гарантира номинацията за президент от Републиканската партия, след като всичките му противници се отказаха от надпреварата, но има висящи съдебни дела, за които не е ясно дали може да му попречат да се яви на изборите. Едно от делата изисква той да заплати 464 милиона долара на Ню Йорк, въпреки, че няма никаква жертва на предполагаемото престъпление. 

Значителен фактор е и независимият кандидат Робърт Кенеди, който има растяща популярност, особено сред младите. Очаква се Кенеди да вземе от гласовете на подкрепящите Тръмп, особено след като заяви по-рано през седмицата, че намира Байдън за по-голяма заплаха за демокрацията, отколкото Тръмп. 

Освен притесненията за възрастта на Байдън, той получи силни критики от християнската общност в САЩ, след като обяви Великден за „Ден на видимостта за трансджендър хора“. По-късно той се оправда като заяви, че не го е направил, но съобщението бе публикувано от негово име. Все пак медиите обясниха, че денят на трансджендър хората е всяка година на 31 март, а тази година просто е съвпаднал с Великден.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски намали възрастта за мобилизация в армията от 27 на 25 години

Подобни статии

Back to top button