You are currently viewing Тръмп vs. Байдън първи рунд: Хаос и обвинения в първия президентски дебат

Тръмп vs. Байдън първи рунд: Хаос и обвинения в първия президентски дебат

Напрегнат първи дебат между кандидатите на Републиканската и Демократическата партия за президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън. Основните теми, по които двама дискутираха, а често се прекъсваха и обвиняваха, бяха коронавирусната пандемия, ескалацията на напрежението заради расизма в страната и плановете за реформа в здравеопазването.

 

Срещата между двамата се проведе в Кливланд, щата Охайо, а модератор на 90-минутния дебат беше журналистът от „Фокс нюз” – Крис Уолас.

 

Броени часове преди началото на дебата, Джо Байдън публикува данъчната си декларация за 2019 г. Той и съпругата му са платили близо 300 000 долара федерални данъци. Доналд Тръмп отказва да публикува данъчните си декларации, а според „Ню Йорк таймс” той е платил само по 750 долара федерални данъци през 2016 и 2017 г.

 

Попитан за разследването по време на дебата, Тръмп категорично заяви: „Платил съм милиони долари федерални данъци, другото е лъжа“.

 

По време на сегашната битка Байдън нарече президента републиканец „пуделът на Путин“, защото „отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

 

Тръмп пък реагира остро и попита Байдън защо синът му Хънтър е получил огромна сума пари от съпругата на кмета на Москва и защо е изнудвал Украйна.

 

Байдън от своя страна категорично отхвърли тези твърдения.

 

Името на Хънтър Байдън се появи и за втори път в дебата, когато ставаше въпрос за здравеопазването на ветераните от войните на САЩ. Тогава президентът Тръмп напомни, че синът на кандидата на демократите и уволнен от армията заради пристрастяване към кокаин.

 

„У вас няма нищо интелигентно“, отвърна Тръм и заяви, че е „марионетка“ на радикалната левица и е завършил най-слабия университет в Пенсилвания.

 

След поредното прекъсване от страна на Тръмп Байдън се разгневи:

 

„Ще млъкнеш ли, човече!. Вие сте най-лошият президент, който Америка някога е имала“, каза Байдън.

 

Доналд Тръмп не отговори на въпроса на модератора за признаването на изборните резултати и за пореден път заговори за манипулиране на вота.

 

„Ще има измами, каквито не сме виждали никога“, каза Тръмп, който от седмици казва, без да има доказателства, че гласуването по пощата ще доведе до измами.

 

По думите на президента обявяването на окончателните резултати може да се забави с месеци.

 

Той цититра информация, с поред която в кофи за боклук са намирани бюлетини с отбелязано неговото име в тях. По думите на държавния глава в някои щати на човек се изпращат по повече от една бюлетина, а пощальоните могат „да правят каквото си поискат“ с изборните книжа.

 

Тръмп и Байдън се оказаха на противоположни мнения за това дали трябва икономиката да работи, или не, по време на пандемия. Президентът обвини губернаторите демократи, че нарочно саботират намерението му да отвори отново предприятията при спазване на противоепидемични мерки, за да може след това Тръмп да бъде обвинен за сериозната загуба на работни места.

 

„Той ще я затвори отново и ще разруши тази страна“, каза Тръмп по адрес на Байдън и добави, че много хора ще пострадат при налагане на нова карантина.

 

Байдън пък изтъкна, че здравето на хората е най-важно. Според Байдън президентът е по-загрижен за икономиката и фондовата борса, отколкото за спирането на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

 

По въпроса за расизма двамата отново влязоха в спор. Президентът Тръмп отново остана верен на мнението си, че в страната трябва да царят закон и ред и накара Байдън да произнесе това словосъчетание. Когато кандидатът на демократите не го направи, републиканецът го обвини, че действа в комбина с крайнолявата организация АНТИФА. Байдън от своя страна заяви, че това не е организация, а само идеология.

 

Джо Байдън обвини президента Доналд Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му „има системна несправедливост в тази страна“.

 

Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.

 

„Вижте закона за престъпността от 1994 г., където ги нарекохте „суперхищници“. Афроамериканците били „суперхищници“. . . Те все още помнят това“, каза Тръмп.

 

Преди дебата предизборният щаб на Доналд Тръмп поиска да бъде проверено дали опонентът му от Демократическата партия Джо Байдън ще бъде със слушалка на предстоящите по-късно предизборни дебати, предаде ДПА.

 

Щабът на Тръмп твърди, че Байдън се е съгласил на такава проверка, но след това се е отметнал. Според хората, които организират кампанията на президента републиканец, неговият съперник може да отиде на телевизионния дебат със слушалка, с която да му бъдат подсказвани отговори.

 

Екипът на Байдън отрече тези твърдения.

 

Тръмп също така бе поискал да бъде взета проба от урина на Байдън, за да се види дали не е взимал стимуланти преди телевизионния дебат. Искането бе отхвърлено от щаба на демократа.

 

Междувременно Байдън се подигра на Доналд Тръмп преди първия им телевизионен дебат, като публикува в Туитър снимка на слушалки за телефон и кутия сладолед, предаде ДПА.

 

„Това е вечерта за дебат. Затова си приготвих слушалките и стимулантите“, написа 77-годишният Байдън.

 

 

А след дебата Тръмп публикува снимка, с която намекна, че негов опонент е бил не само Джо Байдън, но и модераторът на Дебата Крис Уилкс. Причината беше, че той многократно се опитваше да зададе въпросите си и въспираше президента Тръмп, когато той прекъсваше опонента си.

 

 

 

Според първото проучване 6 от 10 души или над 50% са харесали повече Байдън, а едва 28% Тръмп, но анализатори коментират, че преди да спечели първия си мандат, Тръмп загуби и трите дебата с Хилари Клинтън.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК