You are currently viewing Три дози от ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализират варианта Омикрон
снимка: Pixabay

Три дози от ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализират варианта Омикрон

Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха в сряда, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е показала способност да неутрализира варианта на коронавируса – Омикрон.

 

Двете компании излязоха с общо изявление, в което обясняват, че резултатите от „първоначално лабораторно проучване“ показват, че тяхната ваксина срещу Covid-19 неутрализира варианта Омикрон на коронавируса след три дози или пълен режим с две дози плюс усилваща доза.

 

Производителите на лекарства посочиха, че тези, които са получили само две дози от ваксината, са показали средно повече от 25 пъти намаление на неутрализацията спрямо варианта на Омикрон, но след поставяне на трета (бустерна) доза има 25-кратно увеличение на антителата срещу новия вариант на коронавируса.

 

„Въпреки че две дози от ваксината все още могат да осигурят защита срещу тежко заболяване, причинено от варианта Омикрон, от тези предварителни данни става ясно, че защитата се подобрява с трета доза от нашата ваксина“, каза главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

 

„Гарантирането на възможно най-много хора да бъдат напълно ваксинирани с първите две дозови серии и след това с бустер остава най-добрият начин на действие за предотвратяване на разпространението на Covid-19“, добави той.

 

Pfizer и BioNTech също така посочиха, че работят върху специфична ваксина срещу Омикрон, като се надяват тя да бъде налична до март 2022 година.

 

Източник: БНР

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК