Цветница е! Момите отново са в центъра на празника – най-хубавите български традиции

Цветница е! Момите отново са в центъра на празника – най-хубавите български традиции

След лазаруването момите очакват с нетърпение следващия ден- Цветница. Този ден те отново са в центъра на празника.

 

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

 

Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона.

 

С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.

 

Като обредност празникът е отново посветен на посвещаването на момите в женската сила, защото след този ден официално към тях могат да се отправят предложения за женитба.

 

На Цветница се прави така нареченият обред „кумичене“. Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано „кукла“.

 

Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за „кумица“ или „кръстница“ на лазарките.

 

От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца.

 

С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак. Вечерта за първи път по време на великденските пости се играе сключено хоро, т.е. затворено като окръжност, което символизира съчетаването на мъжката и женската енергия.

 

На Цветница не изхвърляйте миналогодишните върбови клонки, преди да донесете нови от църквата.

 

Вярва се, че на този ден се разпускат душите на мъртвите. Затова още преди изгрев слънце жените преливат гробовете, забиват върбови клончета до паметниците и запалват плявата, за да се сгреят мъртвите. Така се измолва тяхната благословия.

 

Честит празник на всички цветя, дръвчета и цъфнали храсти…

 

Честит имен ден на:

Здравко, Филип, Върбан, Дилян, Пламен, Росен, Цено, Явор, Ясен, Ива, Иглика, Калина Камелия, Лилия, Лиляна, Лили, Лора, Малина, Маргарита, Невена, Ралица, Ренета, Росица, Теменужка, Аглика, Здравка, Ванеса, Вероника, Дафина, Виолета, Виола, Диляна, Детелина, Жасмина, Цветелина, Цветанка, Цветомира, Цветелина, Цветомила, Ясмина.

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО