На ФокусСвят

Туркекзит? Ердоган може да прекрати процеса на присъединяване на Анкара към ЕС

Под ръководството на Ердоган Турция предприе значителни стъпки, за да изпълни критериите за членство в 27-членния блок, а Анкара засили двустранните си отношения с държавите от ЕС, пише „Дейли Сабах“.

Въпреки това продължаващата толерантност на ЕС към терористичните групировки, които заплашват Турция, доведе до влошаване на връзките. Различията във възгледите по други въпроси допълнително подкопаха доверието между двете страни, въпреки че Туркия и ЕС останаха основни търговски партньори.

Ердоган – умел дипломат е известен с острите си забележки в отговор на всяка обвинителна реторика по адрес на Турция. Независимо от това, той непрекъснато се застъпва за поддържане на добри връзки с всяка страна и блока, за което свидетелстват непрестанните му усилия за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна като единствения лидер, способен да поддържа добри отношения и с двете страни.

ЕС все още не е коментирал забележките на Ердоган, но Турция има значение за континента в борбата с нелегалната миграция и за посредничеството в руско-украинския конфликт. Ердоган, който лобира за възобновяване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз това лято, изрази разочарованието си от доклада, в който се оценява кандидатурата на Турция.

„ЕС се опитва да се откъсне от Турция“, заяви Ердоган пред репортери в събота преди пътуване до Съединените щати. „Ние ще направим своите оценки спрямо тези събития и ако е необходимо, можем да се разделим с ЕС“.

Той отговаряше на въпрос относно последния доклад на Европейския парламент, гласуван в Страсбург миналата сряда. Докладът не се различаваше много от предишните си версии, публикувани през последните години, и обвиняваше Турция в нарушаване на човешките права.
В него се казва, че процесът на присъединяване на Турция не може да бъде възобновен при сегашните обстоятелства, и се призовава ЕС да проучи паралелна и реалистична рамка за връзките си с Анкара. Това помрачи подобреното настроение между Турция и съюза след преизбирането на Ердоган през май. Призивът на Ердоган към ЕС за съживяване на процеса беше приветстван от служителите на ЕС, а висшият служител на блока, отговарящ за разширяването, наскоро направи посещение в Турция, където се срещна с външния министър Хакан Фидан.

По-рано турското външно министерство разкритикува доклада, твърдейки, че той е пълен с несправедливи обвинения и предразсъдъци, основани на дезинформация от антитурски кръгове. В изявление, публикувано в четвъртък, министерството заяви, че докладът показва пристрастни гледни точки по отношение на въпросите, свързани с Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, и не отговаря на историческите и правните истини.

Министерството отбеляза, че членовете на Европейския парламент (ЕП) са попаднали в плен на популистки политики и са далеч от разработването на правилен стратегически подход за Европа. То също така посочи, че регионалното напрежение е отражение на липсата на визия и повърхностния подход на органа на ЕС на фона на съществуващите възможности за съживяване на отношенията между Турция и ЕС. В изявлението се казва още, че докладът на ЕП не отчита факта, че Турция има потенциала да превърне блока в глобална сила пред лицето на продължаващите предизвикателства, включително в областта на сигурността, енергетиката, изменението на климата, миграцията и икономическите проблеми.

В изявлението на министерството се казва още, че Турция се надява, че новият Европейски парламент след изборите ще действа по неутрален, рационален и конструктивен начин.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Жителите на Истанбул почетоха паметта на своята любима улична котка с бронзова статуя

Подобни статии

Back to top button