BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Турция избира президент, Ердоган с внушителна преднина

Гражданите на Турция ще гласуват на втория тур на президентските избори в страната днес. Настоящият президент Реджеп Таийп Ердоган изглежда като сигурен победител, след като спечели първия тур с 49%, докато опонентът му успя да събере едва 44% от вота. Третият кандидат от националистите Синан Оган спечели 5% на първия тур и заяви, че ще подкрепи Ердоган за надпреварата днес.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу се представи значително по-слабо от предварителните проучвания и успя да спечели силна преднина най-вече в местностите с кюрдско население. 

Ключов фактор се оказа отношението на президентите към бежанците от Сирия, Пакистан, Афганистан и други държави, които пристигнаха по време на президентството на Ердоган. Кълъчдароглу зае силна позиция против тях и заяви, че ще ги изгони обратно към държавите, от които са пристигнали. Той се надяваше, че това ще му осигури вота на националистите, но Синан Оган каза, че не може да подкрепи кандидат, който не заклеймява кюрдските организации, които Оган счита за „терористични“. 

Кълъчдароглу спечели в някои от кюрдските местности с над 80% и това накара националистите да се обърнат към Ердоган. 

Въпреки това, партията на Оган се разцепи преди изборите и не е сигурно дали електоратът ще го последва на втория тур. Кълъчдароглу все още може да разчита на консолидиране на анти-Ердоган вота, но шансовете му са ниски, тъй-като няма останали негласували, които да привлече. На първия тур активността в Турция бе рекордна – 93%. 

Ердоган бе принуден да се защитава за състоянието на турската икономика, която среща сериозни проблеми през последните години. Но изненадващо той взе инициативата и поведе в местностите, поразени от земетресениято по-рано през годината. Обещанията му да построи къщи за всички, засегнати от бедствието, доведе до преднина от 60-70% в най-засегнатите области. 

Президентът Ердоган е президент на Турция от 2014. Преди това той бе премиер на страната от 2003.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган: Преселниците от България са „истински синове“ на Турция

Подобни статии

Back to top button