You are currently viewing Убиецът на учител в Париж качил снимка на тялото му в Twitter
снимка: Unsplash

Убиецът на учител в Париж качил снимка на тялото му в Twitter

Мъжът, който в петък уби учител в предградие на Париж, качил снимка на тялото му в социалната мрежа Twitter и написал послание. Това съобщи в събота прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

 

Мъжът есе оказа 18-годишен руснак с чеченски произход, а не баща на дете от класа на учителя, както бе съобщено по-рано. От общността на чеченците, живеещи в Европа вече осъдиха нападението. А президентът на Франция Еманюел Макрон засвидетелства подкрепата на цялата нация към учителите. 

 

Според свидетелски показания минути преди убийството нападателят е спирал на улицата деца, от които е искал да му покажат учителя по история. Мотивът за терора бе потвърден – преподавателят е показвал карикатури на пророка Мохамед в клас по време на у рок за свободата на мисълта. Именно това ядоало мюсюлманина, който отмъстил с убийство. 

 

По случая са задържани поне 9 души – роднини на терориста и хора, свързани с него по друг начин. 

 

Мъжът е бил със статут на бежанец във Франция, а разрешителното му за престой в страната било издадено на 4 март тази година и било валидно до март 2030 година, посочи прокурорът.

 

Не е бил известен на службите за сигурност, но е бил картотекиран в полицията за престъпления от общ характер, без да е осъждан. Живеел в Еврьо, в друг департамент, отбеляза Рикар, но не уточни дали в някакъв момент е учил в гимназията в Конфлан-Сент-Онорин, където преподавал 47-годишният учител, обезглавен вчера на път за дома си.

 

Нападателят беше застрелян от полицията. Магистратът потвърди, че девет души са задържани, сред които бащата на ученичка, който призовал в социалните мрежи за отмъщение срещу учителя. То уточни, че доведената сестра на този човек се била присъединила през 2014 година към Ислямска държава в Сирия и срещу нея е издадена заповед за издирване от следовател от силите за борба с тероризма.

 

Ръководителят на пресслужбата в руското посолство в Париж Сергей Паринов заяви в събота пред ТАСС, че обвиненият в престъплението Абдулах Анзоров, който е от чеченски произход, няма нищо общо с Русия, тъй като е пристигнал във Франция със семейството си през 2008 година на 6-годишна възраст. Семейството му искало политическо убежище, имали са дългосрочно разрешително за пребиваване, а самият той е получил собствено разрешително тази година, след като навършил пълнолетие, посочи дипломатът.

 

Той припомни, че руското гражданство се губи с получаването на статут на политически бежанец. „В случая важното е не къде е човек е роден , а къде, кога и как е започнал да изповядва терористичната идеология, която Русия винаги и безусловно осъжда във всичките й проявления“, добави руският дипломат.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК