ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Учени разработиха биотехника, за да помогнат на хора с ампутации

Учени от швейцарския университет „Екол политекник федерал“ в Лозана проведоха опити за възвръщането на усещането за студ и топлина сред хора, претърпели ампутации, предаде Ройтерс.

Експертите поставиха термични електроди върху кожата на остатъчните крайници на 27-те участници в тестовете, като 17 от тях успяха да си възвърнат усещането за топлина и студ, както и да разграничат текстурите на различни повърхности като пластмаса, стъкло и мед. Изследователите се надяват, че някой ден ще могат да помогнат на тези хора да усетят дори топлината от човешкото докосване.

„Чрез стимулирането на конкретни части от остатъчните ръце на хората с ампутации, бихме могли да предизвикаме усещане в липсващите фантомни ръце“, каза ръководителят на проекта Солайман Шокур.

Биотехниката, която вече се тества в продължение на повече от две години, не включва имплантиране, а може да се носи върху кожата и е съвместима с обикновени протези.

Съавторът на проучването Силвестро Мицера твърди, че сега екипът планира да тества устройството в по-голям мащаб, преди да го съчетае с други технологии за подобряване на усещанията за допир сред хората, претърпели ампутации.

„Усетът за температура е от съществено значение за предаването на информация. Той е повече от допир – предизвиква чувства на привързаност. Ние сме социални същества и топлината е важна част от това“, каза Мицера.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

ХОРОСКОП: Време е да си припомните кои сте и за какво точно се борите

Подобни статии

Back to top button