БългарияПоследни новини

Учителят на Мария Бакалова я критикува: Не съм я подготвял за „Борат“

Докато Мария Бакалова – първата българска актриса, номинирана за престижната награда „Златен глобус“ – се радва на похвали и признания в цял свят, нейният учител по актьорско майсторство Иван Добчев я критикува в интервю за „Площад Славейков“.  Той категорично заяви, че не я е подготвял за ролята й на Тутар във филма „Борат 2“.

 

Добчев бе категоричен, че не е фен на подобни филми, които привличат масова публика. А по отношение на номинацията на Бакалова, каза:

 

„Такива оценки и награди са хубав подарък за онова, което си направил за някого. Хубав начин на отблагодаряване. Радвам се за нея, разбира се. Не мисля, че съм направил всичко за нея, можех да направя много повече. е талантливо.“

 

По думите му по време на следването си Бакалова не е успяла да промени особено мирогледа си за киното, съпреки опитите на Добчев и неговите асистенти. 

 

И намекна, че Бакалова е показала в „Борат 2“ това, в което е натрупала опит – „как да се слагаш – на мъже или на публиката“.

 

Добчев зави, че дори не е изгледал филма докрай.

 

Думите на учителя на 24-годишната бургазлийка обаче предизвикаха вълна от остри негативни коментари в мрежата. Множество бяха защитниците на младата актриса и на нейните умения в киното. Сред тях имаше и редица популярни личности:

 

„Два пъти съм отказвал на Добчев предложения за главни роли в негови спектакли. Първият път в Народния театър дори отидох на две репетиции. И двата пъти щях да се задуша от абсолютно нефункционалното интелектуално самозадоволяване на режисьора, което отнемаше 90% от репетицията. И не можех да проумея как някакви супер яки и опитни актьори търпяха това напънато егоцентрично безсмислие. Вторият път беше за Достоевски в „Сфумато“. Аз боготворя Достоевски и нямаше как да си причиня това. Престъпление е да губиш времето на актьорите с комплексите си и напълно криворазбрана идея за „водене“ и после да ги гледаме милите как „сами се спасяват“ по премиерите. Някои от тях, обаче наистина успяват да се спасят. Мария е перфектния пример! Обожавам това, което ѝ се случва“, написа във Фейсбук Иво Димчев.

 

„Нямам никаква представа кой е преподавателят бла-бла-обчев, а и честно казано, не ме интересува! Дано се е объркал, или нещо не е разбрал, къде точно се намира в културната и изобщо глобална карта на развитие на таланти, подкрепа на общности и насърчаване за успех! Ретроградното тесногръдие, което прозира зад сексиското му изказване заслужава феминистка и чисто човешка плесница в лицето! Слава Богу, времето му и нем подобните е към края си, не темпорално! Морално! Слава Богу, младите днес живеят спрямо други принципи и ценности! И това е добре!“, е коментарът по темата на Ива Екимова.

 

В защитата на българската надежда в Холивуд се включи и популярния правозащитник Юлияна Методиева.

 

„Интервюто на Иван Добчев в „Площад Славейков“ е връх, Еверест, К 2 на мъжкото презрение към онези, които раждат деца. Думите му за ролята на Мария Бакалова в „Борат-2“, обрала куп престижни европейски награди и до дни навярно може да получи и Оскар, са като пътуване на мрачен ум в още по-тъмната пещера на комплекси, омраза, несъзнавана злост към жените и нестихваща тръпка да ги унижаваш. Вместо радост и възхита към таланта на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по неин адрес за театралните ѝ изяви в миналото „Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова , което има като еротика в своята природа“. „Помогнахме ѝ да прочете книги, които не би прочела никога“, „Вероятно е предпочетена точно защото е напориста и спонтанна, с тези неща много бързо се трупа опит – как да се слагаш – на мъжете, на публиката“, гласи част от написаното от нея в социалната мрежа.

 

Подкрепа за Бакалова, но не във връзка с интервюто на Добчев, а по принцип, показа и Елън Дедженеръс:

 

„Поздравления за всички номинации. Ти си толкова смела, ролята ти изисква много импровизация, а ти си се посветила изцяло на това! Хората казват, че ще спечелиш „Оскар“ за този филм“, отбеляза Елън в ефир.

 

В края на мандата: Кабинетът „Борисов 3“ с доверие колкото на кабинета „Орешарски“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button