БългарияНа ФокусПоследни новини

Учредиха Косовско-българска търговска камара

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова награди посланика на Република Косово Н.Пр. Делфин Плана с най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка“

Президентът на България Росен Плевнелиев, Соломон Паси, дипломати и представители на деловите средиофициално положиха основите на Косовско-българската търговска камара (КБТК). Росен Плевнелиев, един от инициаторите на този проект, ще бъде председател на Консултативния съвет, а Соломон Паси като член на камарата.

„Ще бъдем силния глас на бизнеса пред властите и институциите в Косово и България“, с тези думи започна събитието Томислав Цолов, един от инициаторите на проекта за създаване на Косовско-българската търговска камара и председател на Управителния съвет на КБТК. Неговата реч подчерта целите на камарата – да поощрява и опазва търговските дейности и интереси между двете държави.

Соломон Паси, външният министър на България, който изигра историческа роля в признаването на Република Косово, беше поканен да говори веднага след г-н Цолов. В речта си г-н Паси изказа подкрепа за създаването на такава институция и заяви, че като член на КБТК ще продължи да допринася за икономическото и социално развитие на двете страни.

Официалните гости на церемонията също засвидетелстваха подкрепа за начинанието и за тази нова страница в отношенията между Република Косово и Република България.

„Камарата вече работи и очаквам да бъде платформа за колаборация, да задоволява нуждите на бизнесите и чрез нея да видим повече от Косово в България и повече от България в Косово“, допълни Н.Пр. Делфин Плана, посланик на Република Косово. Посланикът също сподели, че КБТК е най-голямото постижение за мандата му в България, което ще продължи дълги години да бъде ключов елемент в добрите дипломатически отношения между двете страни и всеки с бизнес нюх ще оцени колко полезно ще е членството в камарата. На събитието Н.Пр. Делфин Плана бе награден със „Златна лаврова клонка“ от българското Министерство на външните работи – най-почетната награда за изключителен принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения с чужда страна.

“Икономическите партньорства и колаборация са движещи сили в днешния геополитически свят. Не само между бизнеси, но и между хора. Вярвам и очаквам големи постижения от тази камара“, заяви Лиза Гаши, заместник-министър на външните работи на Република Косово, която използва времето си на сцената да пожелае късмет и успех на това начинание.

Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи на Република България, и Ментор Арифай, заместник-министър на индустрията, предприемачеството и търговията на Република Косово също бяха сред гостите на събитието и пожелаха успех на камарата. Косовската стопанска камара се включи с приветствено видеообръщение.

„Международните отношения са между хората, между бизнесите и между правителствата. Затова нека останем и застанем заедно“, окуражаващо завърши речта си президентът Росен Плевнелиев, който участва в КТБК като председател на Консултативния съвет.

Събитието завърши с дегустация на селекция вина от Косово и България като символично начало на обмена на идеи и възможности.

Подобни статии

Back to top button