BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Унгария: Ще направим всичко възможно за приемането на България в Шенген до края на 2024 г.

„Ще направим всичко възможно процесът за приемането на България и Румъния в Шенген да приключи до края на годината“.

Това заяви постоянният представител на Унгария в ЕС Балинт Одор.

Изявлението на Одор дойде при представянето на приоритетите на страната му, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли.

Унгарският посланик припомни, че от приемането на заключенията за готовността на България и Румъния да се присъединят към пространството за свободно движение са изминали 13 години:

“Спомням си 2011 година – това беше времето, през което Унгария пое първото ротационно председателство на ЕС. Тогава бяха приети заключения в тази насока. И ние много искаме да видим приключването на процеса на разширяването на Шенген до края на тази година. Така че говоря за решението за приемане на двете страни в Шенген до края на годината, за да бъда по-точен”, каза Одор.

Той заяви, че Унгария ще играе ролята на посредник, който да се опита да убеди Австрия да свали ветото си. Одор подчерта, че Будапеща разполага с 6 месеца, за да постигне консенсус по темата.

Дипломатът добави, че унгарското председателство ще продължи по пътя, който да доведе нови страни в ЕС, в това число Украйна и Молдова.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин: Северна Корея твърдо подкрепя операциите на Русия в Украйна

Подобни статии

Back to top button