БългарияНа Фокус

Уволниха директора на ВиК Перник след щурм на протестиращи в сградата

Шефът на ВиК-Перник Иван Витанов е уволнен от поста. Това съобщи заместник регионалният министър Николай Нанков.

 

До тук се стигна заради водната криза в града. По-рано през деня перничани щурмуваха сградата на дружеството. С викове “оставка” протестиращите се опитаха да влязат вътре, но бяха спрени от полицията. Директорът Витанов прие двама от представители на протестиращите.

 

От понеделник в града и околните населени места е въведен воден режим. Причината за това е драстично ниското ниво на язовир “Студена”. Хората настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема.

 

ПРОТЕСТЪТ

 

Десетки перничани се събраха пред сградата на “ВиК” в града с искания за оставката на управителя на водното дружество Иван Витанов, а също и за търсене на отговорност на виновниците за водната криза в Перник.

 

С викове “Оставка” протестиращите направиха опит да влязат в сградата на “ВиК”, но бяха спрени от полицията. Директорът Витанов прие двама представители на протестиращите, но отказа да допусне журналисти.

 

Те поискаха оставката на директора на дружеството Иван Витанов, екс кмета Вяра Церовска, екс министъра Лиляна Павлова, областния управител на Перник Ирена Соколова и призоваха премиера Бойко Борисов да се намеси в решаването на водната криза.

 

Протестиращите заявиха, че тяхното недоволство не е срещу водния режим, а срещу хората, допуснали да се стигне до тук.

 

“На протеста, защото съм възмутен от безхаберието и бездарието на досегашната пернишка управа на всяко ниво. Сутринта дойде в 18.30 ч. Снощи имаше вода до 01:00 ч., така че регламентът не се спазва”, заяви пенсионерът Сашо Диманов и добави, че до май месец нивото на водата в язовир “Студена” е било нормално, а през август водата като чели е потънала. Той е категоричен, че язовирът е бил умишлено източен.

 

Той се върна към 1993 г. когато отново били на воден режим и тогава с каручки носели вода, защото тръбите замръзнали през зимата.

 

“Ако ни върнат, хората, които са го направили това нещо са за съд”, заяви той и добави, че проблемът е трябвало да започне да се решава през август, но заради изборите са го оставили засега.

 

“Перник е в критично състояние! Живея на 8-мия етаж, водата се качва в 8:30 ч. и в 10 ч. я няма. Тя се качва ненормално. Изобщо не може да се ползват уредите – нито перални, нито бойлери. Все още нямаме поражения. Водата няма да стигне до пералните ни”, заяви Антоанета Димова и призова да се спазват обявените часове за пускането на водата.

 

“Връщат ни не в 20 в., а в 19 в. Защо трябва всичко да си перем на ръка?”, запита тя и попита къде са отишлите парите, взети от ЕС за язовира.

 

На протеста гражданите се подписаха и под подписка, с която искат виновните да бъдат наказани.

 

ПЪРВОНАЧАЛНО ОТКАЗАНА ОСТАВКА

 

По-рано през деня Иван Витанов категорично заяви, че няма да подава оставка. 

 

Директорът на ВиК Перник Иван Витанов не вижда причина да си подаде оставката, която му поискаха жителите на града заради въведения воден режим.

 

Това съобщи представителят на протестиращите Надежда Димова, която беше поканена с още двама души на разговор с Витанов, който отказа да слезе при съгражданите си и да допусне медии на срещата.

 

Шофьор уби жена в София и избяга

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button