УЖАС В ТУРЦИЯ: Земетресение уби над 20 души, повече от 1000 са ранени (ВИДЕО)

УЖАС В ТУРЦИЯ: Земетресение уби над 20 души, повече от 1000 са ранени (ВИДЕО)

Най-малко 21 души са загинали, а над 1030 са ранени след смъртоносното земетресение в Турция от петък вечерта. Това сочат последните данни на местните власти.

 

6.8 по скалата на Рихтер е била неговата сила, епицентърът –в източната турска област Елязъг. Pо данни на нашето Външно министерство няма пострадали български граждани.

 

Турция, земетресение, ранени, загинали

 

Земетресението е било усетено в Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив. Цяла нощ продължаваха вторичните трусове, някои от тях със сила над 5-та степен по скалата на Рихтер.

 

Стотици спасители и пожарникари са изпратени в засегнатата област, хиляди палатки, легла и одеала за пострадалите хора. Нанесени са щети по стотици сгради. Трусът беше регистриран в 22 часа и 49 минути на два километра дълбочина.

 

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че следи ситуацията и институциите правят всичко възможно, за да се справят с последствията от люлеенето със сила 6,8 по Рихтер. Регистрирани са и над 60 вторични труса.

 

Нанесени са сериозни материални щети, рухнали са десетки сгради. На места няма ток. Сериозно засегната е и провинция Малатя. В района на бедствието вече работят близо 500 спасителни екипа от 28 турски провинции.

 

 

В ход е акция по издирването на оцелели под развалините. Доставени са хиляди палатки и одеяла.

 

Мащабът на разрушенията се вижда от множеството публикувани кадри в социалните мрежи. Някои от тях са запечатали момента на труса, включително в телевизонно студио по време на живо предаване.

 

Турция, земетресение, ранени, загинали

 

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган тази сутрин. Борисов изразява надежда, че навременните и професионални действия на спасителните екипи и медицинските служби ще помогнат за спасяването на хора от засегнатите сгради. Той пожелава бързо възстановяване на всички пострадали от земетресението.

 

Външният ни министър Екатерина Захариева също изрази съболезнования към близките на загиналите при опустошителното земетресение и изрази надежда за бързо възстановяване на ранените. Тя предложи на турския си колега България да помогне при нужда. Министър Мевлют Чавушоглу благодари за солидарността на българското правителство и българския народ.