You are currently viewing Ужасът се пренесе в Белгия: Стотици са евакуирани заради проливен дъжд и наводнения. Има и жертви

Ужасът се пренесе в Белгия: Стотици са евакуирани заради проливен дъжд и наводнения. Има и жертви

След като вчера водна стихия взе жертви и остава огромни разрушения в Германия, ужасът се пренесе в Белгия.

 

Наводнение в белгийския град Лиеж нанесе сериозни материални щети на къщи и автомобили. Жителите на няколко района бяха евакуирани заради придошлата река Мьоза.

 

 

 

11 души са загинали в южната част на страната през последните дни в резултат на лошото време. Проливният дъжд предизвика нарушения в движението на градския транспорт. Почти всички влакове в южния район на Белгия бяха спрени.

 

„Властите потвърдиха гибелта на 11 души, а за безследно изчезнали се смятат трима спасители, чиято лодка се е преобърнала в кален поток“, посочва телевизионният канал РТБФ.

 

 

Наводненията във Валония в южната част на Белгия започнаха в сряда през нощта срещу четвъртък в резултат на проливни дъждове, които продължиха и през целия вчерашен ден.

 

 

Спасителите използват моторни лодки и хеликоптери за евакуация на блокирани от водата хора.

 

Рекордните валежи в Западна Европа доведоха до преливане на реки и езера в Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария. Най-малко 59 души са починали в Германия, а стотици се водят за изчезнали.

 

Същевременно властите в окръг Арвайлер в западната германска провинция Райнланд-Пфалц съобщиха, че нямат информация за местонахождението на над хиляда души.

 

 

„В момента изхождаме от предположението, че има около 1300 изчезнали. Само в района на окръжния град Бад Нойенар-Арвайлер от сутринта е имало около хиляда обаждания, спасителните операции продължават“, се посочва в съобщение на пресслужбата на окръга.

 

В Германия до момента са потвърдени най-малко 59 жертви.

 

Хиляди хора в Нидерландия бяха призовани да напуснат домовете си, за да се спасят от наводнения заради прииждащите реки, предаде Ройтерс.

 

Няколко градове и села по течението на река Маас в провинция Лимбург посъветваха хората снощи да потърсят убежище поне до днес следобед заради голямата опасност домовете им да бъдат наводнени в близките часове.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК