БългарияНа ФокусПоследни новини

В края на годината Денков и Габриел обявиха полу-Шенген за голяма победа, считат управлението си за огромен успех

Съвместно изявление на премиера Николай Денков и Мария Габриел обяви приемането на България в Шенген по въздух и вода за успех на правителството.

„Това е трудно извоювана, но заслужена победа за България. Защото докато убеждавахме държавите, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме онези важни стъпки, които ни гарантират по-качествен живот тук – в България. Класирахме се на първо място в света по най-бърз напредък в правосъдната система – и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкова години. Този напредък е изключително важен, защото няма как да живеем добре и да се чувстваме пълноценни, ако всички българи не сме равни пред закона и не се справим с корупцията. Надеждно защитаваме границите на Европейския съюз, защото това са и нашите граници – и това в крайна сметка обърна и позицията на Австрия“, се казва в текста на изявлението, разпространено от правителствената информационна служба.

Постигнахме този успех въпреки враждебната политическа среда и бума на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа – и засегна и темата Шенген. Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. И това са фактите, които са безспорни, посочват Денков и Габриел.

През март ще станем част от милионите европейски граждани, които летят и плават свободно. Десетки хиляди български граждани ще се възползват от тази възможност всеки месец след март. Това е пробив и за бизнеса, туризма, културата в България, пред които се премахват много пречки и се отварят нови възможности.

Всичко това, стъпка по стъпка, се случва благодарение на Вас, българските граждани, подчертават двамата правителствени ръководители. Вашата воля да има работещо правителство и работещ парламент, изигра решаваща роля, за да стигнем до днешния пробив. Затова благодарим на всички, които не пощадиха усилия, за да постигнем огромен напредък по пътя на България в Шенген още след първите 6 месеца.

Продължаваме да работим с още по-голяма убеденост, че принадлежим към тази общност. Вярваме, че е въпрос на време политическите процеси в Европа да доведат до отпадане на контрола и по сухопътните граници – в полза на европейските граждани, част от които сме и ние, се казва в изявлението на акад. Николай Денков и Мария Габриел.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Срещу пишман Шенген ще ни заливат с афганистанци и сирийци

Подобни статии

Back to top button