Последни новиниСвят

В САЩ препоръчват да не се ползва ваксината на „Джонсън“, ако има алтернатива – след 9 смъртни случая

Хората не трябва да използват ваксина на „Джонсън и Джонсън“ (J&J) срещу Covid-19, при налични ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех“ и на „Модерна“, заявиха от Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC).

 

Данните на CDC показват, че най-малко 54 души в САЩ, повечето от които жени, са били хоспитализирани заради кръвни съсиреци, а девет души са починали след ваксиниране с J&J.

 

Препоръката да се избират с предимство ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ бе направена от директора на CDC д-р Рошел Валенски след изслушване на членовете на Консултативния комитет на агенцията по имунизационни практики за риска от редки, но животозастрашаващи кръвни съсиреци, свързани с ваксината на „Джонсън и Джонсън“.

 

Консултативният комитет се срещна, след като Администрацията по храните и лекарствата обяви , че са добавили противопоказание към ваксината на „Джонсън и Джонсън“ за хора, които преди това са развили тромбоза със синдром на тромбоцитопения, след като са получили една доза от ваксината – те не трябва да получават втора доза.

 

От Администрацията също така заявяват, че най-високата честота на докладване на проблем с кръвни съсиреци – около 1 случай на 100 000 дози – е бил при жени на възраст от 30 до 49 години. Около 15 процента от тези случаи са били фатални.

 

Консултативният комитет препоръчва ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ да бъдат „предпочитан“ варианти за възрастни, като в крайна сметка заключава, че ваксините с и РНК осигуряват по-голяма защита и по-малко рискове. Някои специалисти обаче твърдят, че те предизвикват понякога сърдечни проблеми.

 

Препоръката не забранява използването на ваксините на „Джонсън и Джонсън“, но настоява, че другите опции са по-добър избор.

 

Източник: БНР

 

COVID ваксините за дежа между 5 и 11 години идват у нас след 3 дни

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button