В САЩ препоръчват временно спиране на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ заради съмнения за тромбози

В САЩ препоръчват временно спиране на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ заради съмнения за тромбози

Американският лекарствен регулатор препоръча одобрената в САЩ и Европа ваксина срещу коронавируса на „Джонсън и Джонсън“ временно да не бъде прилагана. Причината – десетките сигнали за възникване на тромбози след имунизация. 

 

„Препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина от съображения за предпазливост“, заявиха д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти на Администрацията по храните и лекарствата, и д-р Ан Шукат, главен заместник-директор на CDC, в съвместно изявление.

 

„В момента тези нежелани събития изглеждат изключително редки.“

 

CNN съобщава, че засега има общо шест сигнала за „редки и тежки“ случаи на образуване на съсиреци. Уточнява се, че от препарата са поставени над 6,8 милиона дози на територията на САЩ. 

 

И шестте случая са при жени на възраст между 18 и 48 години, а симптомите са се появили между шестия и тринадесетия ден след прилагането на еднодозовата ваксина. 

 

Една жена е починала, а втора жена в Небраска е хоспитализирана в критично състояние, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

 

Учените на федерално и държавно ниво ще проучат съвместно възможните връзки между ваксината и случаите. За сряда е насрочено спешно заседание на външния консултативен комитет на CDC.

 

Припомняме, че заради установена връзка между ваксинацията с „АстраЗенека“ и образуванет на кръвни съсиреци при жени под 60-годишна възраст някои европейски държави взеха решение да прилагат препарата само на възрастни граждани. У нас се препоръчва прилагането при жени под 60-годишна възраст „с повишено внимание“.

 

Очаква се становище по отношение на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ и от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Тя вече одобри за употреба препарата на територията на ЕС и първите доставки се очакват до дни. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК