You are currently viewing Вълна от лава погълна огромен завод на остров Ла Палма (ВИДЕО)
кадър: Youtube/ Just As It Is

Вълна от лава погълна огромен завод на остров Ла Палма (ВИДЕО)

Вулканът Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма не спира да изригва вее седмици наред. Река от лава от изригналия на испанския остров Ла Палма вулкан заля циментов завод, предава Reuters. Заради димните облаци и опасността от замърсяване на въздуха властите ограничиха излизането от домовете на местните жители.

 

Службата за спешна помощ инструктира жителите на градовете Ел Пасо и Лос Лянос де Аридан да останат на закрито и да затворят прозорците и да спрат климатичните си устройства, за да се избегне вдишването на токсични изпарения от горящата инсталация, тъй като тя постепенно се поглъща от лавата.

 

„Заключете и стойте в най-вътрешните стаи на жилищата“, предупреди аварийната служба чрез профила си в Twitter.

 

 

Площта, засегната от лавата при изригването, започнало на 19 септември, се е увеличила с 10% за една нощ, достигайки близо 600 хектара.

 

След частичното срутване на конуса на вулкана в събота, нова река от лава потече към морето, поглъщайки насаждения от банани и авокадо и повечето от останалите къщи в град Тодок.

 

 

 

Потоци от разтопена скала са разрушили 1186 сгради през трите седмици след изригването, съобщи вулканичният институт на Канарските острови.

 

Около 6000 души са евакуирани от домовете си в Ла Палма, която има около 83 000 жители.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК