БългарияНа ФокусПоследни новини

Вандали изтръгнаха фигурата на граф Игнатиев от бюст-паметника му във Варна

Вандали изтръгнаха фигурата на граф Игнатиев от бюст-паметника му във Варна. Това е поредна вандалска проява, за която е сигнализирано тази сутрин, информираха от общината.

В 9:10 ч. тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски набези върху паметника на граф Н.П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна. На място веднага са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев. Те са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др.

Общината ще засили контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button