BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Върховният съд отхвърли решението Тръмп да бъде премахнат от бюлетината в Колорадо

Върховният съд на САЩ отмени решението на Колорадо да премахне Доналд Тръмп от бюлетината за предварителния избор на кандидат за президент на Републиканската партия.

От щата Колорадо бяха решили, че Тръмп не може да присъства на предварителните избори поради 14-тата поправка на конституцията на САЩ – която указва, че индивиди, участвали в бунт срещу властта нямат право да заемат публична длъжност.

Още от самото начало от щаба на Тръмп коментираха, че това е незаконно решение, тъй-като то важи за федерални служители, а президентът не е федерален служител. Също така, той не е осъден за участие в бунтовете от 6-ти януари, заради които беше изваден от бюлетината.

На 6-ти януари 2021 година, група американци щурмуваха седалището на правителството, след като Джо Байдън изгуби изборите. Те считаха, че изборите са фалшифицирани и всъщност Байдън е загубил, а измама е имало в гласуването с бюлетини по пощата.

От Колорадо бяха заявили, че смятат за свой демократичен дълг да не допускат бившия президент до изборите и няколко други щата имаха намерение да направят същото – Илинойс и Мейн. 

Според върховния съд, където в момента има мнозинство от консервативни съдии, само Конгресът на САЩ може да наложи забрана за федерални позиции. Щатите, от своя страна, нямат право да налагат подобни забрани за федералните позиции, особено за президентството. От щаба на Тръмп определиха това като победа, като подчертаха, че благодарение на решението, той ще бъде на бюлетините на всички 50 щата на изборите в ноември. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

ВСК отмени отказ на съда в Търново да смени пола на трансджендър, делото ще продължи

Подобни статии

Back to top button