БългарияНа Фокус

Вариант: Отмяна на карантината за гласуване на изборите. До края на месеца 100 000 ваксини ще бъдат у нас

Обмисля се вариант за временна отмяна на карантината за хората в задължителна изолация, за да могат да гласуват в изборния ден. Това каза по време на консултации при президента Румен Радев здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

 

Държавният глава събра министъра и здравни експерти, сред които главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и ръководителя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, за да обсъдят гарантирането на безопасни избори през пролетта. В края на месец март ще гласуваме за нов парламент. 

 

 

“Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите, така и тяхното здраве”, каза по време на консултациите президентът. 

 

А здравният министър обяви, че вече се изработва протокол за провеждане на изборите. Основната задача е гарантирането на безопасността на гражданите, които искат да упражнят правото си на глас, както и на хората, които ще участват в изборния процес. 

 

По думите на проф. Ангелов при необходимост изготвеният протокол ще се актуализира според ситуацията.

 

“В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни има няколко причини”, обясни от своя страна доц. Кунчев.

 

От думите на президента Радев стана ясно, че той не е променил решението си да не отлага изборите заради пандемията:

 

“Вие неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да започнем да живеем с коронавируса, включително и да организираме и проведем избори. Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на редица здравни мерки. Такива избори се проведоха в редица държави, така че има международен опит”, категоричен бе Радев. 

 

Радев припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит.

 

„Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания“, обърна се президентът към здравните власти.

 

Доц. Костадин Ангело въобщи, че до началото на месец февруари у нас ще са пристигнали 100 000 дози от ваксината на “Пфайзер”. Така ще могат да бъдат ваксинирани около 50 000 души.

 

Проф. Ангелов напомни, че първата доставка е била от 9750 дози. Сегашната доставка е над 25 000. Около 11 януари се очакват още 35 000 дози. А в края на този или началото на следващия месец – още 35 000 дози.

 

Страната ни очаква и договора с Moderna, по който трябва да получим около 500 000 ваксини.

 

„По договора с AstraZeneca ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата имунизация”, обясни още проф. Ангелов.

 

В рамките на този месец ще се реши как да се действа по отношение на мерките – дали те да бъдат облекчени, или не. 

 

“Изчакваме и влиянието на изминалите празници, което вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха”, заяви доц. Кунчев.

 

По-притеснителна обаче е появата на новите два щама – от Великобритания и Южна Африка.

 

“От значение е и натрупването на контингент на преболедували и имунизирани, колкото повече такива хора имаме, толкова е по-малък терена на вируса”, обясни доц. Кунчев.

 

Той прогнозира, че неминуемо у нас ще има и грипна епидемия. 

 

https://bulletin.bg/vaztanoviha-pametnata-plocha-na-petimata-ot-rsm-stigna-se-do-skandal-i-obvinenia/

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button