БългарияНа ФокусПоследни новини

Василев към Йорданов: Не ви давам идеи как да пишете песни, не ми казвайте как да пиша бюджет

„Г-н Йорданов, аз не ви давам идеи как да пишете песни, ще ви помоля вие да не ми давате идеи как да пиша бюджет“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, обръщайки се към Тошко Йорданов от ИТН.

„В Закона за бюджета за 2022 г., тъй като законите за бюджетите са годишни, те би следвало да изтекат с края на годината, е записано, че Сребърният фонд не се пипа, както и 4,5 млрд. Това е минималният размер на фискалния резерв, който трябва да се поддържа, точно за да не се пипат целевите фондове, нито Сребърният фонд, нито който и да е друг фонд. Те никога не са били пипани. В момента имаме 10 млрд.“, обясни Асен Василев.

„Това, което беше направено в първия удължителен закон, е, че освен средствата от фондовете и тези 4,5 млрд., бяха блокирани и допълнително средства по програми и проекти на ЕС, това е т.нар. Национален фонд“, отбеляза финансовият министър и уточни, че Националният фонд винаги, откакто България е в ЕС, се използва по предназначение за плащания, за да не трябва да вземаме дългове в зависимост от ритмичността на получаване на европейските средства.

Той е категоричен, че не трябва да се пипат фондовете, тези 4,5 млрд. да останат неприкосновени, а останалите средства от 10-те млрд. да се използват за нормални плащания. „Бюджетът, който всички в тази зала приехме, 230 от 230 депутати, присъствали в залата, подкрепиха актуализацията на бюджета, завърши м.г. с 2,9% дефицит на начислена основа и 0,8% дефицит на касова основа“, каза Василев.

Финансовият министър съобщи, че бюджетът, който подготвят, ще бъде с 3% дефицит на начислена основа, като заяви, че се надява на по-малък дефицит на касова основа. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Американец блъсна 12-годишно момче на пешеходна пътека в Дряново

Подобни статии

Back to top button