Във ВМА почти са изчерпани леглата за пациенти с COVID-19, стана ясно колко са болните в ромските махали

В столицата има общо 400 легла за пациенти с COVID-19, а във ВМА капациететът е почти изчерпан. Това бояви на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

 

Белодробната болница също продължава да лекува пациенти с COVID-19.

 

Иначе за последното денонощие новите случаи са 39. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски. В болници са 301 души. София остава най-голямото огнище. Така общият брой на случаите нарасна на 1387.

 

Сред новозаразените има трима медици. 

 

За последните 24 часа са починали двама души – в неврологичната клиника във Видин. Става въпрос за жена на 77 г и мъж на 72 години. И двамата са с иунсулт, диабет и други придружаващи заболявания. Общо 58 са починалите до сега.

 

Директорът на РЗИ – София – област д-р Данчо Пенчев пък обяви, че в столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“ за периода от 16 до 24 април са направени 1000 теста.

 

От 52 направени изследвания по PCR метода 17 са били положителни. Имало е и 6 смъртни случая. „Eпидемиологичните проучвания са 175, констатирани са 12 семейства – огнища“, поясни той и допълни, че са предприети мерки за карантиниране за огнищата.

 

Според държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев няма пропуски в дома за възрастни хора в село Гара Орешец, където има 15 заразени души. 

 

„Много внимателно следим ситуациите. Не виждам пропуск в дейността на РЗИ. Оптимистична е новината, че дори в този дом, хора на тази възраст са само носители, а не са болни. Ще останат на втория етаж с максимално спазване на мерките, за да опазим останалите и персонала.

 

Вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени на 30% ако се спазват абсолютно всички мерки. 70% няма как да пропуснат инфекцията, така че не търсете вина в персонала“, поясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

През нощта се е влошило състоянието на един от заразените с COVID-19 от Дома за възрастни хора. Наложило се е след 00,00 ч човекът да бъде транспортиран в болница. От щаба в Димово смятат, че възрастните хора с коронавирус трябва да бъдат изведени от дома. Засега те са общо 15 и са отделени на втория етаж. Чакат се резултатите и от други взети проби от обитателите на дома и от персонала.

 

От щаба са катеорични, че преместването им би било излишен риск.

 

„Вчера към обяд направихме обиколка на Южния парк. Видяхме, че организацията наистина е много добра, не се наблюдаваше наистина никакво струпване. Ако продължи в същия вид, не виждаме причина да не се премине и към други подобни мерки в бъдеще. Много е важно и следващите празници, които предстоят, какво ще се случи – дали ще има нови струпвания на КПП-тата“, коментира Мутафчийски.

 

По отношение на разхлабване или затягане на мерките се следват тенденциите, не само броя на заболелите, посочиха от щаба.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК