Великобритания извън ЕС: Какво трябва да знаят българите?

Великобритания извън ЕС: Какво трябва да знаят българите?

На 31 януари в 23 часа британско време Обединеното кралство напуска Европейския съюз. От този момент започва да тече т. нар „преходен период“, в който Лондон и Брюксел трябва да уредят отношенията си занапред. 

 

Въпреки това България и Великобритания ще продължават да поддържат тясна връзка,а гражданите ни на Острова запазват правата си.

 

Ето и информацията, предоставена от Министерството на вътрешните работи за сънародниците ни във Великобритания:

 

Какво е Преходният период?

 

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

 

Как ще пътувам до Обединеното кралство?

 

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт. Съветваме сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.

 

Докога мога да подавам документи за Статут на уседналост във Великобритания?

 

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство. България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие.

 

Мога ли да сключа договор за работа на място?

 

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

 

Ще важат ли европейските здравни карти?

 

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период.

 

Ще има ли роуминг на телефона?

 

Действащата в момента схема, позната като „Roam like at home”, може да продължи да бъде прилагана само, ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори.

 

Какви такси ще платя, ако тегля от банкомат с българската си банкова карта?

 

В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК