БългарияНа ФокусПоследни новини

Великобритания обвини още един българин за шпионаж в полза на Русия

Шести българин ще бъде обвинен от прокуратурата във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Той ще бъде изправен пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон днес.

„38-годишният Тихомир Иванчев ще бъде обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата”, посочват от британското обвинение.

Други петима българи вече са разследвани по обвинения в заговор за събиране на информация в полза на Русия от 2020 до 2023 година.

Това са Орлин Русев (45 г.) и съучастниците му Бисер Джамбазов (41 г.), Катрин Иванова (31 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.). Те са обвинени, че от август 2020 г. до февруари 2023 г. са събирали информация за чужда държава.

В обвинението на прокуратурата се посочва, че са „заговорничели за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна за враг с цел, която накърнява безопасността и интересите на държавата.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Антимафиотите се затруднявали да хванат „Червеният пират“, бил шизофреник и скитник

Подобни статии

Back to top button