Последни новиниСвят

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: САЩ наложиха нови санкции на Русия, Москва привика посланика

Съединените щати обявиха нови икономически санкции срещу Русия, както и изгонването на десетима руски дипломати, съобщават световните агенции.

 

Санкциите са в отговор на намесата на Москва в американските президентски избори миналата година, масивна кибератака както и други враждебни дейности, заявиха от Белия дом.

 

Сред санкционираните от американското министерство на финансите са и петима души и три организации, свързани с окупирането от Русия на полуостров Крим, предаде БНР.

 

Новите санкции на САЩ ще засегнат 6 руски компании, които според Вашингтон са отговорни за извършване на кибератаки. САЩ гонят също 10 руски „разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие“ в американската страна“.

 

На 10-те изгонени дипломати е наредено да напуснат Вашингтон с обяснението, че са работили като разузнавачи под дипломатическо прикритие. Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ. САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на SolarWinds.

 

Санкциите са насочени към 32 юридически и физически лица, заради предполагаемо намесване в изборите през 2020 г. и хакерски атаки, и по-важното е, че са насочени към руския държавен дълг – както в рубли, така и в друга валута. Министерството на финансите е наложило санкции срещу 16 организации и 16 физически лица, за които се твърди, че са свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ. В свързана с това мярка Министерството на финансите обяви, че е санкционирало още 8 лица заради „окупацията“ на Крим от Русия.

 

МОСКВА ПЛАШИ С ОТВЕТНИ МЕРКИ

 

Русия свика американския посланик в руското външно министерство във връзка с новите санкции на САЩ, предаде ТАСС.

 

„Разговорът ще бъде тежък“, заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

 

„Американските санкции увеличават степента на конфронтация в руско-американските отношения“, каза тя.

 

По думите й реакцията на Москва на американските санкции ще бъде неизбежна.

 

НАТО ПОДКРЕПЯ САНКЦИИТЕ

 

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции. В разпространено изявление на Северноатлантическия съвет се изтъква, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

 

Посланиците на страните съюзници осъждат отравянето на опозиционера Алексей Навални с „Новичок“ и заявяват, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право.

 

Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълват посланиците.

 

СРЕЩАТА ПУТИН-БАЙДЪН ПОД ВЪПРОС

 

По-рано днес Кремъл заяви, че възможните нови санкции на САЩ срещу Русия, които според американския печат са неизбежни, няма да благоприятстват организирането на среща между Владимир Путин и Джо Байдън, предадоха още агенциите, цитирани от БТА.

 

„Очевидно е, че обсъжданите вероятни санкции по никакъв начин няма да благоприятстват подобна среща“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

„Осъждаме всякакви стремежи за налагане на санкции и ги смятаме за незаконни. Във всеки случай по този въпрос ще действа принципът на реципрочност, така, че да защитим по най-добрия начин своите интереси“, допълни говорителят.

 

Говорителят на Кремъл заяви, че Русия ще изчака да види какво ще се случи, преди да излезе с обстоен коментар по темата.

 

Още във втория си ден на работа новите депутати искат да изслушат Бойко Борисов

Подобни статии

Back to top button