ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Витамин Д: защо е толкова нужен на тялото

За витамин Д едва ли можем да кажем нещо ново, но нека да припомним важни неща. По същество витамин Д е хормон, който участва в регулирането на имунитета, съня, здравината на костите, борбата на организма с вируси, токсини и дори ракови клетки (макар доста лекари да смятат, че ролята му е надценена).

Умора, безсъние, болки в костите, раздразнителност, нощни изпотявания, чести настинки и грип подсказват дефицит на витамин Д. Напълняването също е тревожен сигнал – последни изследвания твърдят, че липсата на витамин Д може да предизвика инсулинова резистентност и при хранене с много сладкиши и животински храни да доведе до диабет. Да добавим също, че витамин Д е нужен на тялото ни, за да усвои калция и затова в зряла възраст, когато метаболитните процеси се забавят, са ни нужни и хранителни добавки с този витамин. Важно е да се знае, че 80-90 процента от тялото ни се изработва под действието на слънчевите лъчи и само 10-20 процента – от храната, която приемаме. Затова е важно през лятото да прекарваме много време навън, да не се страхуваме от сутрешното слънце, а през зимата да правим разходки на открито и защо не – слънчеви бани на терасата или на отворен прозорец в по-топлите дни. 

Витамин Д ни предлагат рибите (най-много в сьомгата и скумрията), яйцата и млякото – от животинските храни. Хората, които не приемат животински храни или имат непоносимост към млечни, трябва да си набавят витамин Д от растителни източници. Кои храни са богати на витамин Д? Овесена каша, тофу, бадемово мляко, соево мляко… Една чаша соево мляко съдържа 120 единици витамин Д, което е четвърт от дневната доза за здрави хора на средна възраст. И още: зеле, бял боб, спанак, портокали, зърнени храни. Но истинската фабрика за витамин Д са гъбите! В магазините можем вече да намерим гъби шийтаке, които произлизат от Далечния Изток – те са най-богати на витамин Д и микроелементи, някои дори им приписват антиракови свойства. Но нашите диви гъби не им отстъпват. Сега можете да ги намерите само изсушени и то на малко места. 

Добре е веднъж годишно, с кръвните изследвания, да проверите нивото на витамин Д в тялото си. И ако е необходимо, да му помогнете с хранителни добавки през зимата. А през пролетта си направете програма за каляване на тялото със спорт на открито, редуване на топли и студени душове, каляване със студени ванички в къщи и т.н. Кой знае – може следващата зима да се присъедините към веселата и непобедима група на моржовете – хората, които влизат в морето дори при температури близки до нулата. . Бъдете здрави и не забравяйте: животът започва там, където свършват страховете!

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Д-р Стефан Митев: A бе, кой ви даде дипломата, бе? Теоретичната подготовка на някои лекари копае дъното.

Подобни статии

Back to top button