ВМРО: ГЕРБ гласуваха срещу нас и Борисов в парламента

ВМРО: ГЕРБ гласуваха срещу нас и Борисов в парламента

„ГЕРБ гласуваха срещу ВМРО и Борисов в НС. Така и не стана ясно защо народните представители от партията мандатоносител не подкрепиха идеята на коалиционният си партньор ВМРО.“

Това се казва в позиция на партията на Красимир Каракачанов по отношение на отхвърлено предложение от тяхна страна в пленарната зала. То засягаше начина за избиране на кметове в малките населени места. Патриотите поискаха кмет да може да се избира от най-малко 100 души, вместо както в момента – от поне 350 души. 

 

„По досега действащия правен режим статутът на едно населено място в кметство се определя от наличието на над 350 негови жители. С предложението за 100 жители ще се постигнат по-добри и оптимални условия и възможности на кметствата за изпълнение на предоставените им от съответните общини функции – административни, териториални, финансови“, посочват от ВМРО. 

 

И допълват, че дори премиерът Бойко Борисов е подкрепял това предложение в изказванията си:

 

„Още по-странен е фактът, че премиерът и председател на ПП ГЕРБ на няколко пъти в публични изяви каза, че за него малките населени места трябва да избират своите кметове демократично и за целта смята, че броят на гласоподавателите трябва да падне до 100 човека, с което реално декларира подкрепа за предложението на войводите“, посочват от ВМРО.

 

И допълват, че така на практика депутатите от ГЕРБ са гласували срещу мнението на Борисов. 

 

„Учудващо в залата текстовете бяха подкрепени само от един представител на ДПС и по-малко от половината народни представители от БСП“, посочват от партията на Каракачанов.

 

И обясняват мотивите си за внасяне на това предложение:

 

„Това е стара идея на ВМРО, която се базира на здрава логика. Промяната ще създаде възможност за пряк избор на кметовете и ще отрази реалната воля на избирателите. За нас това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места и стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.“

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК