You are currently viewing Всички ученици се връщат в клас от понеделник, тестват ги веднъж седмично
снимка: Pixabay

Всички ученици се връщат в клас от понеделник, тестват ги веднъж седмично

Всички ученици обратно в клас, ще се тестват по веднъж седмично с щадящи тестове. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. За учителите остава тестването два пъти седмично.

 

„Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите 2 седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но това е пренебрежимо малко повишение на риска, не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, обясни той.

 

За всички ще бъдат осигурени щадящи тестове, поясни той.

 

„Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация“, каза той.

 

Според него обаче големите ученици може да се тестват и с назални тестове. Д-р Кацаров подчерта обаче, че здравното министерство не е било длъжно да заплаща за тях.

 

„По наша оценка имаме тестове, които би трябвало да стигнат до средата на януари. Тези, в складовете на БЧК, трябва да стигнат за следващите 2 седмици. Говори за общините, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 население“, добави министърът.

 

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

 

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

 

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК