БългарияПоследни новини

ВСС блокира политическата кариера на Методи Лалов

Висшият съдебен съвет (ВСС) не освободи от длъжност днес съдя Методи Лалов след като той подаде оставка и я публикува в социалните мрежи, давайки заявки за започване на политическа кариера. 

Стана ясно, че той е водач на листата на „Демократична България“ за софийска област на местните избори наесен. Лавов обаче и в четвъртък остана на поста си в съдебната система след като ВСС не събра кворум, за да го освободи.

Причината е, че почти всички членове на колегията са в отпуск, стана ясно по време на заседанието, продължило няколко минути, пише „Медиапул“.

По думите на Лалов, казани пред медията, липсата на кворум е била преднамерена, за да се блокира влизането му в политиката.

Лалов сам поиска да напусне, макар срещу него да се водят две дисциплинарни производства. Причината – служителки го обвиняват в грубо отношение.

След 19 години служба в Софийския районен съд, Татяна Попинска се пенсионира обидена и унижена. Причината – скандал със съдия Методи Лалов, по това време председател на най-големия съд у нас. Поводът станала липсата на химикалка, с която да услужи на посетителка в съда. Лалов я извикал в кабинета си.

В четвъртък съдийската колегия не гласува нито оставката му, нито дисциплинарното дело поради липса на кворум.

„Когато срещу магистрат има висящо дисциплинарно производство с предложение за дисциплинарно освобождаване от длъжност, магистратът няма право да получи обезщетението, което се дължи”, заяви Вероника Имова от съдийската колегия към ВСС.

Обезщетението е 20 заплати.

Лалов трябва да напише и мотивите към над 100 решени от него дела, преди да напусне системата. След несъстоялото се заседание Методи Лалов заподозря, че се прави опит да бъде спряна политическата му кариера.

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И ИЗБОРИТЕ В СОФИЯ

„Демократична България” обяви кандидата си за кмет на София. Това е архитект Борислав Игнатов, който даде заявка да привлече пасивните избиратели в столицата. Игнатов вече трета година председателства Камарата на архитектите в България.

За водач на листата общински съветници е поканен бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов.

Пиян мъж нахлу в приюта на отец Иван и го рани с нож

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button