BulletinБългарияНа ФокусПоследни новиниСпорт

Втора титла за България от Европейското по щанги в Солун

Втора евротитла заслужи България на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. Заслужи я Мария Александра Арнаудова (71 кг).

Състезателката на Живко Николов в “Титан” – Варна беше безапелационна на подиума в южната ни съседка и обра всички златни отличия. Арнаудова направи шест от шест сполучливи опита и приключи с двубой от 165 кг (72+93).

В изхвърлянето Арнаудова преодоля последователно 66, 69 и 72 кг, а в изтласкването тя се справи с 88, 90 и 93 кг. Българката стана шампионка още в първия си опит във второто упражнение. Така Арнаудова извървя пътя до най-високото стъпало, след като миналата година на първенството в Кишинев, Молдова, тя остана втора в категорията.

Втора сега се класира Йоана Йонита (Рум) със 158 кг (69+89), а последна на почетната стълбица се качи Лисон Форестие (Фр) със 152 кг (68+84). Другата българка в категорията Валентина Арнаудова се класира шеста в дебюта си на подобен форум. Тя също е представителка на “Титан”, където се подготвя под ръководството на Живко Николов. Валентина събра двубой от 137 кг (60+77).

България вече е с 16 отличия от шампионата на Стария континент. По-рано днес Бояна Костадинова (49 кг) грабна евробронз в двубоя, както и сребърни отличия в двете движения. Иначе Виктор Костадинов (67 кг) при по-малките взе три златни медала, като беше безупречен и в двете упражнения.

До 15-годишните Атанас Атанасов (55 кг) заслужи три сребърни медала. Николай Дончев (61) успя да изкове бронз в двубоя и в изхвърлянето, като в изтласкването се нареди четвърти. А Александра Николова (45) спечели бронз в двубоя и злато в изтласкването. Димитър Дончев (61 кг) се класира пети, а Нино Симеонов (55 кг). Петко Георгиев (55 кг) остана осми със 174 кг (80+94) при по-малките. Александър Бенунов (49) се нареди седма в дебюта си при по-малките.

Участието на българския отбор на шампионата в южната ни съседка е подпомогнато от Деари Фууд България ЕАД. Компанията подсигури пълна екипировка за всички състезатели и треньори. Също така Деари Фууд България ЕАД предостави за подготовката на младите ни тежкоатлети специализираните протеини Terra High Pro, а също така и планира да финансира с премии и стипендии част от водещите ни състезатели при подрастващите.

Българското участие в Гърция продължава до неделя.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Николай Марков от „Величие“ закъсня да положи клетва като депутат, изведоха го от залата

Подобни статии

Back to top button