На ФокусПоследни новиниСвят

Вучич печели абсолютно мнозинство в парламента

Листата „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира“ печели 47,24 на сто от гласовете и ще си осигури абсолютно мнозинство, което означава поне 128 мандата в 250-местния парламент.

Това стана ясно, след като Републиканската избирателна комисия (РИК) обяви резултатите от изборите въз основа на обработените протоколи в 7561 от 8273 избирателни секции.

На второ място е листата на коалиция „Сърбия срещу насилието“, която печели 22,86% подкрепа, следвана от „Социалистическата партия на Сърбия“ – 6,67, докато избирателната листа „Надежда за Сърбия“ има 4,94%. Следващата листа е „Ние – гласът на народа – д-р Бранимир Несторович“ с 4,63%.

Според данните за изборите във Войводина коалицията „Александър Вучич – Войводина не трябва да спира“ е спечелила 48,67 на сто от гласовете, докато коалицията „Сърбия срещу насилието“ е на второ място с 20,22%.

„Сърбия срещу насилието“ поиска анулиране на изборите за общинския съвет в столицата Белград поради предполагаеми изборни измами и призова за протест след обявяването на първите резултати.

Коалицията обяви, че повече от 40 000 души, които не пребивават законно в сръбската столица, са били качени с автобуси, за да гласуват за управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

В 18:00 ч. местно време (19:00 ч. българско) опозиционната коалиция организира протест пред Градската асамблея в центъра на Белград. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Земетресение с магнитуд 4,1 в района на Истанбул

Подобни статии

Back to top button