БългарияПоследни новини

Йоан Матев проговори в съда: Научих за убийството от медиите

Обвиненият за убийството на 15-годишния Гоерги в Борисовата градина през 2015 г. – Йоан Матев – говори за първи път в съда. Делото срещу него вече е на финалната права, а младежът отрече да е убиецът на съученика си.

 

„Не съм извършил това, в което ме обвиняват. Разбрах за убийството от медиите и социалните мрежи”, каза Матев. 

 

Случаят е от 2 юни 2015 г. Тогава Георги е открит мъртъв в Борисовата градина, а камери запечатват бягаща от местопрестъплението фигура. Година и половина арестувани по случая няма. През 2017 г. Йоан и брат му Марсел са отведени в полицията. Причината – разследващите вече имат информация, че Йоан е възможния убиец на Георги. 

 

Именно брат му Марсел води полицаите до оръжието на убийството – нож, скрит в шахта, на метри от мястото на престъплението. Марсел разказва на полицаите всичко споделено от брат му за тежкото престъпление. 

 

Така се стига до обвиняването на Йоан Матев. Но днес той продължава да отрича, че е извършил убийството и обяснява действията на брат си така:

 

„Брат ми е бил тормозен в полицията и е наговорил глупости за случая. Не мога да си представя така да посегна на човек”, заяви Матев.

 

Брат му Марсел отведе разследващите до шахта близо до мястото на убийството, в която беше намерен несгъваем нож с черна пластмасова дръжка и назъбено от горната страна острие. По него е намерен косъм, който морфологично е сходен с косми, иззети от тялото на Георги.

 

Оръжието обаче било покрито със засъхнала кал.

 

В показанията си Марсел първо си спомнил, че Йоан купил ножа през 2014 г., след това обаче той отказа да свидетелства срещу него, като се възползва от това право, което законът му дава.

 

Той разказа и какви били рутинните му занимания:

 

„Ходих на тенис тренировки от 10:00 до 12:00 часа. После излизах да обядвам и след това се връщах за следобедни тренировки. Понякога тичах сам в парка. Родителите са ни карали и взимали от тренировки. Не съм отсъствал от училище, за да се крия”, каза Матев.

 

Според негови познати той отсъствал от училище известно време след престъплението. Напълно променил и външния си вид и маниерите си. 

 

„След като спрях тренировките, качих килограми и тогава започнах да ходя на фитнес – с хранителни добавки и протеини“, обясни той драстичното качване на килограми. А изтриването на профила му във фейсбук било нормално, всеки тийнейджър го правел.

 

За разпространения от МВР запис от камера от въпросния ден, в което той беше разпознат, подсъдимият заяви:

 

„Не мога да преценя дали момчето от видеото прилича на мен“.

 

Матев обаче отказа да отговаря на въпроси след изявлението си пред съда. 

 

Днес бяха прочетени пледоариите по делото.

 

Престъплението е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“.

 

ОБВИНЕНИЕТО ПОИСКА МАКСИМАЛНО НАКАЗАНИЕ

 

Максималните 12 години затвор поиска прокуратурата за Йоан Матев, обвинен за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина. Тъй като Матев е бил непълнолетен по време на престъплението, това е най-високото наказание. В противен случай щеше да може да получи до доживотен затвор, предава в. „24 часа“.

 

Според прокуратурата единствената среща между Георги и Йоан се е състояла за едва половин минута – между 11ч. 43 мин 01 сек – и звъненето на Георги за помощ – в 11 ч. 43 мин. и 32 сек. на 2 юни 2015 г.

 

 

Борисов: Няма да се поколебаем да наложим по-строги мерки, колкото и да страда икономиката

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button