BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

За седмица документален филм как либералите не могат да отговорят на въпроса “Какво е жена?” стана най-гледаният филм в света

Консервативната американска медия “Дейли Уайър” засне миналата година филмът “Какво е жена?”. В него водещият Мат Уолш прекарва час и половина из цяла Америка, разпитва професори, учени и лекари един единствен въпрос – “Какво е жена?”. Идеята не филма е много проста – той пита този въпрос отново и отново, рядко дава своето мнение и разчита на това либералите да му отговорят с тяхната дефиниция на думата “жена”.

Те не успяват.

Конкретен отговор Уолш получава само от племе африканци, които отговарят – “мъжът е мъж, жената е жена, жената ражда децата, мъжът има своите отговорности”. Когато ги пита “ами ако мъжът смята себе си за жена” те просто се смеят. 

Целият филм с български субтитри 

Междувременно, Уолш пита психиатър, който се занимава с това да препоръчва на децата да сменят своя пол. Тя му обяснява, че нейната методология е да слуша децата и да се съгласява с тях. А относно това “какво е жена” тя отговаря – “съзвездие”. Професор по женските науки пък отговаря, че въпросът не му харесва. 

Един трансджендър, който се мисли за вълк

“Вие ме питате за истината. Смятам, че това е омраза към трансджендърите”, казва професорът.

Уолш решава да разпита и хирург, който прави операции за смяна на пола. Той заявява, че не смята отрязването на полови органи за нещо лошо. Когато Уолш го пита дали е нормално това човек да иска да отреже, например, своята ръка, хирургът отговаря:

“Това да искаш да си отрежеш ръката ми се струва като нещо напълно ненормално. Човек трябва да е луд да го направи.”

“И не виждате никаква прилика с това да иска да отреже половите си органи?”, пита Уолш.

“Не”, отговаря хирургът.

Жената, която разказва за трагичната си история след смяна на пола

След като филмът вече бе разпространен през собственият им уебсайт, Дейли Уайър реши да отпразнува месецът на “гордост” за ЛГБТ общността като публикува документалният филм безплатно на платформата Туитър, която беше закупена от милиардерът Илон Мъск. Тъй-като той обеща да пази свободата на словото, Уолш реши, че може да пусне своят филм в неговата социална мрежа.

Настъпи скандал – филмът бе пуснат, но цензуриран. Публикацията не можеше да бъде споделяна и беше маркирана като “омраза”. Последваха бурни реакции против Мъск, който публикува единствено, че това е било грешка и ще бъде разрешено. Но цензурата стоя с часове – докато самият Мъск не се върна в централата на Туитър и изведнъж заваляха оставки, а цензурата  бе премахната.

Оказа се, че няколко от хората, останали в Туитър след като Мъск го приема, са решили да действат на своя глава и да се опитат да цензурират филма, дори да им коства работните места. 

Действието разкри до каква степен съществува цензура в социалните мрежи, след като една група от неколцина души могат да спрат разпространението на филм, който е сред най-гледаните на всички времена, защото не им е харесало съдържанието.

В края на краищата питът бе неуспешен и след като махна цензурата, самият Мъск сподели филма в своя профил, следван от 142 милиона души. Днес, филмът е гледан 180 милиона пъти и много хора го смятат за най-влиятелният документален филм на всички времена. Със сигурност е един от най-гледаните филми на всички времена, поне за първата си седмица – за сравнение популярният филм на Марвъл “Отмъстителите – Краят” (Avengers: Endgame) бе гледан 100 милиона пъти за същото време в цял свят.

Когато филмът бе пуснат в уебсайта на медията, той успя да предизвика, със значително по-малка аудитория, сериозни промени в законодателството на САЩ. Редица от консервативните щати в юга започнаха да прокарват законодателство, което забранява джендър идеологията в училища и забранява смяната на пола на малолетни. 

Според Уолш и коментатори като Пиърс Морган, сегашното пускане на филма в голяма социална мрежа представлява повратен момент в борбата с цензурата и трансджендър идеологията – тъй-като през годините, преди Мъск да купи Туитър, е било немислимо да се сподели подобен филм, въпреки, че не съдържа конкретна омраза или заплаха към хората.

Опитът за цензуриране на филма от малката група активисти, която жертва работното си място в Туитър за да пробва да го заглуши, само доказва техните думи, тъй-като се вижда, че все още има хора, готови на всичко, за да цензурират консервативното мислене.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Четири деца на по 2-3 години наръгани с нож от сирийски бежанец във Франция

Подобни статии

Back to top button