You are currently viewing За секунда се спука балонът на „демократичното въстание на угнетените маси“
снимка: Unsplash

За секунда се спука балонът на „демократичното въстание на угнетените маси“

Bulletin.bg препубликува коментар на Кристиян Шкварек от профила му във Фейсбук с разрешението на автора. Заглавието е на Bulletin.bg. Препечатваме текста без редакторска намеса:

 

„2020-та беше годината на либералните градски бунтове:

 

> Black Lives Matter в САЩ (и няколко други страни)

> Беларус срещу Лукашенко

> Зелените екстремисти „Extinction Rebellion“ в редица западни държави

> Жълтите павета срещу Борисов

> Либерална Полша за абортите

>Либерална Аржентина за абортите, и редица други

 

Всеки от тях беше описван от мейнстрийм медиите, американските комици и БГ градските демократи като праведна борба, надигане на угнетените, пример за демокрация.

 

Всъщност самият акт на въстание и протест бе фетишизиран от либералите. Той се превърна в символ на работеща демокрация. В самоцел. Да се въстава – значи добро. Значи, че „хората упражняват правата си“. Значи, че добрите печелят.

 

Хари Потър и Хогуортс се изправят срещу Волдемор. Съпротивата и джедаите надигат глава срещу Империята. Честните хора въстават срещу мафията и политическото блато. Абе, филмово и добро е, „така трябва!“, „това значи демокрация!“, „най-после промяна!“.

 

Почти като в разказ, обаче, годината беше затворена с лек обрат. Годината на либералните бунтове завърши с…антилиберален бунт. Вместо леви се надигнаха, макар и само за ден, десни. Вместо глобалисти – националисти. Вместо фенове на Джон Оливър и HuffingtonPost – такива на Алекс Джоунс и Breitbart. Вместо атеисти – християни. Вместо феминисти – традиционалисти. Вместо жени с бебешки кукли, които стъпкват като символ на аборта – мъже с пушки, знамена на конфедерацията и….шапки с рога.

 

И какво стана изведнъж?

 

Ами изведнъж цялата мантра на либералите, надувана през 2020-та като огромен балон на „демократичното въстание на угнетените маси“ се спука. За секунда. Абсолютно същите либерални медии и инфлуенсъри, които ни надуха главата през 2020-та колко праведно и добро е да въставаш, обърнаха палачинката по най-лицемерния и двуличен начин.

 

Същите хора, които оправдаваха далеч по-брутални актове на масово насилие – изгарянето на цели квартали в името на конспиративни теории и лъжи като Black Lives Matter, сега почнаха да обясняват какъв „преврат“ и „ужас“ правят десните на Капитолия. Никой от тези хора не беше притеснен, че Туитър, Гугъл и Фейсбук не цензурират плеядата от публични личности и високопоставени политици, които подкрепяха и подклаждаха бунтовете. Но сега обясняват как Тръмп бил правил това за Капитолия и понесъл „правомерно наказание“. Наказание, което дори профили на ИДИЛ в Туитър все още не са.

 

Това далеч не се случва за първи път – всъщност се случва редовно. Либералите и демократите са лицемери, за които принципите не съществуват – те никога няма да отсъдят еднакво действия, насочени в подкрепа на техните политически и социални цели, и такива, насочени срещу техните. Те винаги ще извъртат принципите, зад които уж застават така, че да напаснат на ситуацията.

 

Но все още има такива, които разговарят и спорят с либералите по начин, по който се прави с принципни хора. С хора, които ще уважават „правилата на дебата“ и ще ги прилагат еднакво.

 

Това трябва да спре. Десните трябва да спрат да се залъгват, че дебат и откровен диалог с либералите е възможен. Думите трябва да почнат да отстъпват на делата, а делата да престанат да бъдат възпирани от рамките на „ние сме по-добри от тях, трябва да не им падаме на нивото“. Естествено, че трябва да „им паднем на нивото“ и да ползваме всеки трик, тактика и мръсна игра срещу им така, както те правят срещу нас без капка срам.

 

В противен случай подобна стратегия е обречена на дългосрочен провал, както Карл фон Клозевиц пише още преди 200 години в „За войната“. Прочете главата за закона за реципрочност във войната и това колко сигурна е загубата на страната, която не се адаптира моментално към новото ниво на агресия и жестокост, зададено от противника.“

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК