Последни новиниСвят

Загиналите в Иран канадци са били учени, професори и лекари

Значителна част от канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са от ирански произход и са били учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети.

 

Това съобщи в събота професорът по международно право в университета Макгил в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада.

 

“Националните знамена са спуснати над моя университет в Монреал, както и над сградите на други университетски кампуси в цялата страна”, пише професорът в съобщение, публикувано на сайта на университета. “Много от тези, които летяха в този злополучен самолет, бяха професори, изследователи и студенти.”

 

Според Ахаван загиналите са били част от “голямото източване на мозъци от Иран”, които са избрали Канада, за да започнат нов живот. Професорът добавя, че трагедията със сваления украински самолет е засегнала иранската диаспора по цял свят – от Изтока до Западния бряг на Канада.

 

Според съобщението на професора, загиналите канадци от ирански произход са били жители на шест региона на страната: провинциите Алберта, Британска Колумбия, Квебек, Манитоба, Нова Скотия и Онтарио.

 

Сред тях са двама професори от университета в Алберта, които са загинали с двете си дъщери, с които са пътували; преподавател от Техническия университет в Онтарио, който е починал заедно със съпругата си и дъщеря си; както и десетки студенти и възпитаници на престижни канадски технически университети, доктори на науките, инженери , биолози, прогимназиални учители, и лекари.

 

Кола излетя от пътя и се приземи в Борисовата градина (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button