Замесиха Борисов в мащабен международен скандал с пране на пари

Премиерът на България Бойко Борисов бе замесен в мащабен скандал, свързан с пране на пари в Каталуния. Изданието El Periodoco публикува статия, озаглавена „Разследване за пране на пари сочи към премиера на България“.

 

В нея пише, че в полицейските документи, които са разгледани, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно“.

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че дамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от „физически лица, които не живеят в Испания“.

 

В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

 

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и тя има връзка с българския премиер, пише Dnevnik.bg.

 

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с „частна охрана и модерна система за наблюдение“. Разследването установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 млн. евро на името на Numin Invest S.L.

 

„Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания с капитал от 3 хил. евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро. Проверка показала наличието и на втора компания – EMA BGS SL, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговска улица) Paseo de Gràcia. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 млн. евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и баща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата.“

 

Освен докато е наблюдавала имота и магазина, полицията е снимала Йовчева да шофира из града луксозен бял Porsche Macan, регистриран на името на EMA_BGS SL. Антикорупционната прокуратура оценява автомобила на поне 70 хил. евро и посочва, че той е купен със заем от банка в Барселона. Полицията обръщала внимание на това, че такъв разход не се връзва със загубите от магазина и че компанията е почти фалирала.

 

„Периодико“ допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в тази вила заедно със съпругата и внучката си, родена през 2012 г. „Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител.“, пише още Дневник.

 

Изданието посочва още, че за интимна връзка на Борисов с Йовчева се говори в България от години и премиерът е отрекъл да има такава. 

 

Според тях каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват дали той би могъл да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании и са установили, че той не разполага с такива средства.

 

След година разследване полицията стига до извода, че инвестициите са за над 5 милиона евро, преминали са през двете компании и че Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, казва още „Периодико“. В документите на антикорупционната прокуратура се споменава, че в сигнала от България се е казвало, че парите „може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени лица в правителството на България“.

 

На базата на събраните материали полицията на Каталуня е поискала прокуратурата да разследва доходите, данъчните плащания, съдържанието на депозитни касети, кредитни карти, плащания брой и друг и банкови детайли на Борислава Йончева, баща ѝ и още петима души.

 

БОРИСОВ ОТГОВОРИ:

 

Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към шествието на моя съсед по месторабота. Не казвам, че президентът седи зад това. Децата, разузнавачите от ГРУ го говориха всичко това. Това беше преди година близо.

 

Така премиерът Бойко Борисов коментира появили се по-рано обвинения от Испания за негово участие в схема за пране на пари в Каталуния.

 

„Защо да отговарям за нещо, за което не са открити доказателства“, каза още премиерът пред журналисти в Брюксел.

 

Това да познаваш или не някого, не те правят замесен в каквото и да било. Все едно да ме питате, дали съм виждал някого преди 15-20 години. С моята интензивност на работа, понякога забравям.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК