БългарияНа ФокусПоследни новини

Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

В НС пристигна делегацията преговарящи от страна на ПП-ДБ, водени от премиера в оставка Николай Денков. Тя включва Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Асен Василев.

По-рано пристигнаха и преговарящите от ГЕРБ-СДС. Поединично влязоха Мария Габриел и Рая Назарян. Теменужка Петкова и Деница Сачева също са в преговорния екип.

На влизане Атанасов от ДБ заяви „ще постигнем съгласие, бъдете спокойни“, а Рая Назарян от ГЕРБ коментира, че очаква диалогичност.

Премиерът в оставка пък бе лаконичен, с думите: „Каквото сме имали, сме го казали досега“.

От ГЕРБ предлагат коалиционно споразумение в мандата на 49-ия парламент, подялба на министрите в кабинета, който трябва да бъде оглавен за нови 9 месеца от Мария Габриел, а от ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основни приоритети, сред които механизми за попълване на регулаторите, реформи в службите и съдебната власт, безкомпромисна борба с корупцията.

В последните дни се появи спор заради поисканата от лидера на ГЕРБ смяна на финансовия министър Асен Василев.

По време на днешната Трета национална конференция на „Да, България“ от партията се обявиха за обвързано мнозинство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като отказаха плаващи мнозинства. И поставиха 12 условия за ротацията. Сред тях са попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.

По-рано днес лидерът на „Да, България“ Христо Иванов коментира, че „първо са реформите, а след това разговорите за структурата и състава на правителството“. Според него, за да се стигне до обсъждането на структура и състав на Министерски съвет, първо трябва да се установи наличието на политическа база за излъчването на такъв МС. „Това зависи от програмата и от ангажиментите, които ще поемем за реформи. Първо са реформите и разговорите за тях и след това е разговорът за структурата и състава на правителството“, обясни той и добави, че няма нито една нова реформа, която те да предлагат и всички теми отдавна са в публичното пространство. „Те са част от политическия разговор с колегите от ГЕРБ-СДС. Всички са част и от политическата декларация, с която стартира кабинетът „Денков“, така че няма нищо ново“, каза още Христо Иванов. Лидерът на „Да, България“ се надява на здрав разум и отговорност. „Здрав разум означава разбиране, че България може да се стабилизира само ако продължим реформите. За да можем да ги продължим, трябва ясно да се ангажираме с тях по начина, по който ние предлагаме“, обясни Иванов.

По-късно от ГЕРБ излязоха с декларация, че Кирил Петков се опитва да „раздели ГЕРБ часове преди преговорите“. „Ние, кметовете от ГЕРБ, остро възразяваме срещу днешните опити за внушения, които председателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков направи на националната конференция на „Демократична България“, се казва в позицията. „Посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България и то часове преди началото за преговори за управлението на страната в следващите месеци е нелепо, недостойно и неетично. В ГЕРБ няма лагери, групи, разделения. Има различни мнения, различни идеи, но политическите ни действия винаги са единни. ГЕРБ е отбор, който винаги е устоявал на всички изпитания и предизвикателства, защото знаем, че само заедно сме силни. Бяхме заедно, когато ни гонеха, изчегъртваха и обвиняваха за всичко. Ще останем заедно и ще работим в интерес на хората и няма да позволим дневния ред в държавата да бъде подменен с дребни политически интриги и измислени обвинения. Защото така решиха избирателите на последните парламентарни избори. Освен това считаме за поредното политическо нахалство присвояването на правото да се говори еднолично от името на законно избрани кметове на общини в България! Използваме случая да припомним, че приемането на бюджета за 2024 година, основното изискване на ГЕРБ, за да го подкрепи, беше в него да бъдат включени приоритетните проекти на всяка една община. Алармираме, че близо 3 месеца след приемането на държавната план-сметка, отпуснатото финансиране за проекти от страна на Министерство на финансите е нищожно, въпреки гръмките обещания от страна на финансовия министър. Ето защо категорично настояваме да се спрат опитите за манипулации и неверни твърдения на гърба на кметовете от ГЕРБ и финансовия министър вместо да си проси несъстоятелни комплименти от съпредседателя си, незабавно да предприеме действия за изпълнение на Закона за държавния бюджет в оставащите дни до края на мандата му“, пише още в позицията на партията.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ГЕРБ: Нелеп, недостоен и неетичен е посредственият опит на Кирил Петков да раздели ГЕРБ преди началото на преговорите

Подобни статии

Back to top button