БългарияНа ФокусПоследни новини

Започва делото за побоя над Християн Пендиков

В Охрид започва делото за нападението срещу 21-годишния Християн Пендиков Той беше жестоко пребит миналия месец. Младият мъж беше транспортиран до София с правителствения самолет „Фалкон“ и приет за лечение във ВМА. 

В нападението на Пендиков участваха двама души, единият от които беше пуснат на свобода миналата седмица, след месец в арества. Вторият се предаде на органите на реда доброволно преди седмица. 

Заплахите срещу Пендиков и семейството му продължават, въпреки че прокуратурата в Охрид официално съобщи, че младият мъж е пребит заради българската си етническа принадлежност.  Преди два дни македонският вицепремиер Боян Маричич дори призова прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу Християн Пендиков „заради обидите, които той е нанесъл на македонците“.

След побоя Пендиков заяви, че за съжаление „в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“. „Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения – че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието“, каза Маричич и призова прокуратурата да се заеме със случая. Маричич отговаря за евроинтеграцията на РСМ в кабинета на премиера Димитър Ковачевски.

През последните месеци имаше няколко посегателства срещу българския клуб „Цар Борис III“, където Християн Пендиков е секретар. Срещу клуба имаше и стрелба с огнестрелно оръжие, но до момента няма задържани, нито пък официална информация, че органите на реда издирват извършителите. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Християн Пендиков: Нормално е в Северна Македония, да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин

Подобни статии

Back to top button