БългарияПоследни новини

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Работници във ферми остават без работа

Работници от свинеферми в Русенско остават без работа заради чумата по свинете. Трети ден в свинекомплекса в Николово се умъртвяват животни. От Агенцията по храните твърдят, че евтанзията с въглероден диоксид и пожарникарска пяна е хуманна. 

Сдружения за защита на животните сигнализираха, че прасетата се евтаназират с пяна, пуснаха и снимки. Според експерта от Агенцията по храните, използването на сух лед е хуманен метод за умъртвяване на прасета, а пяната от пожарните коли върху него се поставяла, за да се задържи въглеродният диоксид и да се предпазят работещите екипи.

От агенцията по храните обясниха за пореден път, че чумата по свинете е икономическа болест и не е опасна за здравето на хората.Въпреки това месо от търговските обекти се издирва за унищожаване.

„Това е с висока концентрация на въглероден диоксид  под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, увери началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/д-р Александра Митева.

Въпреки ,че при консумация заразено месо с вируса на африканска чума не е опасно за хората, се издирва изнесено към търговската мрежа от комплекса в Николово, за да бъде унищожено.

 „Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”, каза д-р Митева.

Последиците от африканската чума са икономически. Биха могли да доведат до масов фалит на свинеферми, предупредиха от бранша. А много хора ще останат без работа. Собствениците на свинефермата в Николово са обещали на работниците си да ги наемат отново сред шест месеца.

450 хиляди прасета се отглеждат в страната. Една трета от тях са в свинеферми в русенски регион. Екипи на национална и военна полиция продължават проверки за транспорт на животни и месо в засегнатите райони.

Воеводите в коалиция с партията на Симеонов наесен?

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button