ЛюбопитноНа Фокус

Забравените бабини обичаи за Бъдни вечер или защо да носите чесън в джоба си днес

Празничната атмосфера на Бъдни вечер е наситена с традиции, които преплитат в себе си обичаи както от християнската вяра, така и от езичеството, царувало у нас векове наред. Сред тях се намесват и народните поверия, правилата за гадаене каква ще бъде следващата година и много много местни правила за това как се отбелязва празникът. 

 

Специално по случай днешния ден представяме някои от позабравените поверия за празника, които едва ли знаете, но по които са се водели бабите ни едно време. Ето ги и тях:

 

Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен). Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея.

 

Питката за празника не трябва да се меси от неомъжено момиче, защото ако то сключи брак през новата година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си. Парче от същата питка се слага под възглавницата й. Който момък сънува, той ще я вземе за своя жена.

 

Празничните поверия са пряко обвързани с трапезата на Бъдни вечер. На масата задължително се слага глава лук – колкото са неговите люспи, толкова ще са имотите на семейството.

 

На празничната трапеза трябва да има и орехи и всеки си избира един. Ако ядките на ореха са хубави и вкусни, собственикът им ще е здрав през новата година. Ако са изгнили – очакват го трудности. Празничната пита се разчупва на високо, за да пораснат високо житните класове.

 

На Бъдни вечер никой не трябва да става от масата докато не се нахранят всички. В противен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а семейството ще се разедини. Ако все пак се наложи, само най-възрастният има право да стане, но и той трябва да ходи приведен, за да се превиват житните класове.

 

Когато членовете на семейството се събират на празничната трапеза, те трябва да оставят известно разстояние помежду си, за да има място и за мъртвите. Масата не се вдига, защото поверията гласят, че мъртвите също идват на вечеря. Вратите се оставят отворени, за да могат те да се движат спокойно из къщата.

 

Коледните песни гонят злите духове от дома.У нас това поверие се свързва с коледарите, но то е разпространено и в западните култури.

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button