BulletinЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Защо е важно качеството на водата, която пием?

Нашето тяло е един миниатюрен образ на вселената. В него съотношението на твърдата маса и водата е както при планетата – 70 процента вода и 30 процента „суша“. И както природата поддържа равновесие между сушата и водата, така и нашето тяло има съвършен и безпогрешен механизъм да поддържа всяка клетка хидратирана така, че да работи на пълни обороти. Нарушаването на този баланс винаги означава опасни за здравето ни състояния. Всеки стрес в организма ни се проявява като дехидратация. Когато сме депресия например, нашият мозък, съдържащ 80 процента вода, е силно дехидратиран – до 40 процента, казват учените. 

Бъбреците, „работните коне“ на нашето тяло са изключително сложни и фини органи. Всеки ден те обработват по 180 л вода – количество, достатъчно да напои градина от три декара например. Бъбреците не са просто „лейка с филтър“, от която се излива толкова, колкото се влива. 

И така, доколко е важно качеството на водата, която пием? И защо?

Доброто качество на водата най-просто казано се определя от ниското количество на външни замърсители. Пиенето на високо качество вода има позитивен ефект върху всичко – физическото и психическото ни здраве. Водата има ефект върху кожата, физическата ни сила, мозъчната ни дейност, дава ни повече енергия и колкото по-добро качество е водата, толкова по-добър ефект има тях.

Водата в природата се счита за предимно чиста, а замърсяването идва от човешка намеса. То има няколко вида – химическо, физическо, биологично и радиологично.

Всички тези замърсители имат тежък ефект върху здравето на хората, ако се пие вода с тяхното наличие. Освен болести като холера, диария, различни видове трески и хепатит А, някои замърсители, като например радиоактивните, могат да доведат до дългосрочни негативни ефекти върху здравето на хората.

Има и добра новина – ниското качество на водата е вредно най-вече при редовна консумация на замърсената вода

Това е причината чистотата да се пази най-вече чрез редовен мониторинг. Вземат се проби, разглеждат се за замърсяване и при нужда – се предприемат мерки.

Водата има огромна значение за вкуса на храната и напитките

Когато купувате продукти за ядене, вие винаги ще гледате те да са възможни най-свежи и качествени. Но знаете ли, че ако готвите с некачествена вода, това също се отразява на вкуса на ястието?

Ако миете или варите зеленчуци с чешмяна вода, тя може да има „избелващ ефект“, поради високата концентрация на хлор. Ако пък месите хляб или торта, твърдата вода може да промени структурата на маята и да направи тестото „гумено“.

Качеството също е важно при правенето на алкохол – за ракията, например, е важно да се използва дестилирана вода. При производството на уиски, бира и други видове алкохол, качеството на водата също е важно. Чистотата на водата е важна дори за леда, който слагаме в питието.

Представете си следното – имате качествена ракия, направена с дестилирана вода и сте положили всички усилия да постигнете високо качество на водата. Но после слагате лед от хладилника, който просто сте наляли от чешмата и съдържа всички замърсители, които се стараете да избегнете като дестилирате водата.

Защо са били тези усилия за постигане на високо качество на водата във варенето на ракията?

Очаквайте следващата част от поредицата на Бюлетин за водата – каква вода пием в България?

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Двете зодии, които отмъщават без скрупули

Подобни статии

Back to top button