БългарияПоследни новини

Застреляха единствения черен лешояд у нас

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, бе открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от „Зелени Балкани“.

 

Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Той е включен в Червената книга.

 

Птицата бе освободена миналата година край Котел.

 

За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред.

 

Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията.

 

Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

 

По случая е образувана преписка и се води разследване от Окръжната прокуратура в Кърджали. Уведомена е и Регионалната инспекция по околна среда в Хасково.

 

Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България…, посочват от „Зелени Балкани“.

 

От организацията се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

 

Опитаха да вкарат над 100 кг хероин за 9 млн. лева у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button